Primarul Parisului a stârnit o dispută cu planul său de a păstra logoul Jocurilor Olimpice pe Turnul Eiffel
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Descendenții lui Gustave Eiffel s-au opus planurilor primarului Parisului de a lăsa inelele olimpice ca un element permanent pe monumentul francez care poartă numele inginerului.

Asociația de familie a faimosului inginer Gustave Eiffel a declarat că Turnul Eiffel "nu a fost conceput ca o platformă publicitară" și că anunțul lui Anne Hidalgo în care "ea trebuie să decidă" a fost "de neînțeles".

Hidalgo a declarat în weekend că inelele vor rămâne. "În calitate de primar al Parisului, decizia este a mea", a spus ea.

"Vreau ca spiritul sărbătorii să rămână", a spus ea într-un interviu acordat ziarului regional Ouest-France. "Sunt încântată că francezii s-au îndrăgostit din nou de Paris, după 10 ani în care ne-au spus că [Jocurile Olimpice] vor fi iadul".

Structura inelară de 30 de tone, 29 de metri x 13 metri este prea grea pentru a fi păstrată permanent pe Turnul Eiffel – dar Hidalgo a spus că intenționează să o înlocuiască cu o replică mai ușoară din oțel "cât mai curând posibil".

Olivier Berthelot-Eiffel, stră-strănepotul lui Gustave și președintele Asociației Descendenților lui Gustave Eiffel (AGDE), a respins planul

Olivier Berthelot-Eiffel, stră-strănepotul lui Gustave și președintele Asociației Descendenților lui Gustave Eiffel (AGDE), a respins planul.

"Lăsați inelele să rămână puțin mai mult decât Jocurile Paralimpice, de ce nu? Nu avem nicio problemă cu asta", a spus el luni. "Dar Turnul Eiffel nu este conceput ca o platformă publicitară. Anne Hidalgo ar fi trebuit să spună cu siguranță că vrea să păstreze inelele olimpice și să ceară părerea consiliului municipal al Parisului și a altor oameni competenți, nu că ar fi decis să facă singură acest lucru", a completat acesta.

Asociația a declarat: "Deși am fost încântați, la fel ca milioane de cetățeni francezi și bărbați și femei din întreaga lume, să vedem Turnul Eiffel purtând inelele olimpice în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, nu credem că este potrivit ca Turnul Eiffel, care de la construcția sa în urmă cu 135 de ani a devenit simbolul Parisului și,  prin extensie, a Franței însăși în lume, să poarte simbolul unei organizații externe, indiferent de prestigiul său, atașat acestuia în mod permanent".

Savin Yeatman-Eiffel, un alt stră-strănepot al inginerului francez, a spus că păstrarea inelelor de pe turn ar împiedica utilizarea acestuia pentru a promova alte evenimente și cauze, așa cum a făcut-o în trecut.

"Turnul Eiffel, care este un simbol al Parisului și al Franței, are o vocație mult mai largă decât cea asociată cu o organizație sau un concept precum Jocurile Olimpice", a declarat el pentru BFMTV.

Hidalgo a spus că administrația de la Comitetul Olimpic Internațional a convenit că inelele ar putea rămâne pe turn. A fost lansată o petiție împotriva ideii

Hidalgo a spus că administrația de la Comitetul Olimpic Internațional a convenit că inelele ar putea rămâne pe turn. Primăria deține turnul și este acționar majoritar în compania care îl administrează.

A fost lansată o petiție împotriva ideii. "Locul inelelor olimpice în timpul acestor Jocuri a fost pe Turnul Eiffel, dar odată ce sezonul festiv s-a încheiat, monumentul nostru emblematic trebuie să revină la starea sa inițială. Chiar dacă primarul Parisului vrea contrariul", se arată în document.

Ministrul interimar al culturii, Rachida Dati, care se așteaptă să candideze la funcția de primar al Parisului în 2026, este mai puțin entuziasmată de această mișcare.

"Înainte de a lua orice decizie sau anunț în acest sens, este important ca toate procedurile și consultările care vizează protejarea patrimoniului să fie respectate", a scris ea pe X.

"Turnul Eiffel este un monument protejat, opera unui imens inginer și creator. Respectul pentru stilul său arhitectural și opera sa înseamnă că acest lucru trebuie autorizat și impactul său evaluat în conformitate cu regulile de patrimoniu înainte de a i se face orice modificare substanțială", a completat Rachida Dati.

Dati a spus că fixarea inelelor olimpice pe turn a fost autorizată "temporar".

Turnul Eiffel a fost construit ca structură temporară pentru Expoziția Universală din 1889 și a fost monument din 1964, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel