Data actualizării:
Data publicării:

Primarul de opoziție din Istanbul, cu gândul la localele din martie și la Erdogan: "Vor fi mai multe mesaje trimise Guvernului"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Primarul de opoziție din Istanbul, Ekrem Imamoglu, a declarat luni, într-un interviu, că alegerile locale din martie vor transmite un mesaj guvernului președintelui Tayyip Erdogan cu privire la dorința poporului turc pentru "democrație, justiție și stat de drept".

Imamoglu, în vârstă de 52 de ani, a recunoscut că oferta sa de realegere va fi mai dificilă decât victoria sa inițială din 2019, deoarece partidele de opoziție nu mai sunt în alianță împotriva candidaților din partea Partidului AKP (AKP), aflat la guvernare, al lui Erdogan.

Dar Imamoglu - care guvernează cel mai mare oraș din Turcia și este liderul de cel mai înalt profil al opoziției la nivel național - a declarat pentru Reuters că este încrezător că va învinge un contracandidat al AKP nou-numit.

"Vor fi mai multe mesaje trimise Guvernului"

"Vrem să vedem și să experimentăm un proces în care acest oraș poate trimite mesajele sale către Turcia, în ceea ce privește democrația, justiția și statul de drept", a declarat Imamoglu, din partea principalului partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP).

"Dacă acest lucru se va întâmpla, bineînțeles că vor fi mai multe mesaje trimise guvernului. Să-i lăsăm să se preocupe de asta", a spus el.

Alegerea lui Imamoglu, în urmă cu cinci ani, a pus capăt celor 25 de ani de guvernare la Istanbul a AKP și predecesorilor săi islamiști. În mai anul trecut, Erdogan a fost reales președinte al Turciei, în timp ce AKP și aliații săi au obținut majoritatea în alegerile parlamentare, ilustrând provocarea cu care se confruntă opoziția în alegerile municipale naționale din 31 martie.

"Va fi mai greu decât la ultimele alegeri"

Ca parte a repercusiunilor, CHP și alte partide de opoziție, inclusiv naționaliștii IYI și pro-kurzii din DEM, nu au fost de acord să prezinte candidați comuni în orașele mari, multe dintre acestea fiind câștigate împreună în 2019.

"Va fi mai greu decât la ultimele alegeri", a declarat Imamoglu în birourile sale cu privire la strâmtoarea Bosfor care intersectează Istanbulul. "Atunci, alianțele se aflau într-o poziție mai clară".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel