Primarul Brăilei, Marian Dragomir: Impozitarea cu 500% a clădirilor degradate din Centrul istoric va creşte numărul solicitărilor de reabilitare
Primarul Brăilei, Marian Dragomir, susţine că aplicarea unei impozitări de 500% pentru clădirile degradate aflate în Centrul istoric va duce la o creştere a solicitărilor de reabilitare venite din partea proprietarilor acestor imobile.
'Numărul solicitărilor de reabilitare a clădirilor aflate în stare de degradare din Centrul istoric al Brăilei va creşte cu siguranţă începând de anul viitor, când proprietarii clădirilor vor avea efectiv impozitul mărit cu 500% şi vor simţi măsura direct în bugetul propriu. Dacă respectivii proprietari nu îşi reabilitează clădirile, pe lângă penalizarea de 500%, vor primi şi amenzi prevăzute de legislaţia în vigoare, aplicate de Poliţia Locală', a declarat, pentru AGERPRES, primarul Dragomir. Într-o hotărâre adoptată de Consiliul Local Municipal (CLM) Brăila se arată că proprietarii clădirilor aflate în stare avansată de degradare care nu vor obţine avizele pentru reabilitarea acestora până pe 30 noiembrie 2019 vor plăti, începând cu anul 2020, un impozit pe clădire majorat cu 500%.
'Având în vedere că unele clădiri din municipiul Brăila se află într-o stare avansată de degradare, considerăm că sunt necesare măsuri care să conducă la determinarea proprietarilor clădirilor de a efectua lucrări de reabilitare a acestora. Pe lângă aspectul estetic plăcut, aceste lucrări au şi scopul de a proteja întreaga clădire de acţiunea factorilor externi, precum şi de a realiza un ansamblu arhitectural şi peisagistic modern care să confere integrarea clădirilor în peisajul oferit de vecinătăţile existente', se arată în hotărârea de CLM.
Astfel, mai multe comisii formate din reprezentanţi ai arhitectului şef, ai Direcţiei de Patrimoniu şi ai Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei, însoţiţi de poliţişti locali, au inventariat şi fotografiat toate imobilele din Centrul istoric, pentru fiecare clădire în parte întocmindu-se câte o fişă de evaluare. În total, au fost evaluate 1.873 de imobile în baza unor criterii stabilite printr-un regulament aprobat de Consiliul Local Municipal Brăila şi s-a constatat că 200 se află într-o stare avansată de degradare şi au nevoie de reabilitare. Proprietarii respectivelor clădiri aflate în stare avansată de degradare au fost somaţi ca până pe 30 noiembrie să obţină toate avizele necesare, ca să poată începe lucrările de reabilitare, iar cei care nu se conformează vor plăti, de anul viitor, un impozit pe clădire majorat cu 500%.
Primăria municipiului Brăila are în pregătire un ghid pentru repararea faţadelor clădirilor din Centrul istoric, declarat monument istoric de categoria A, care se întinde pe o suprafaţă de peste 160 de hectare şi cuprinde adevărate bijuterii arhitectonice de o valoare inestimabilă, construite la sfârşitul secolului al XIX-lea sau începutul secolului al XX-lea. Potrivit informaţiilor oferite de arhitectul şef al municipiului Brăila, Corina Anghelescu, ghidul va fi unul de bune practici, în care proprietarilor clădirilor li se va spune ce materiale şi ce culori pot folosi pentru refacerea faţadelor, pentru întocmirea acestuia fiind consultaţi şi angajaţii Direcţiei Judeţene de Cultură, instituţia care dă avizele pentru lucrările din Centrul istoric.
Centrul istoric al Brăilei, cunoscut ca Centrul vechi, este declarat monument istoric de categoria A, cu valoare naţională, alături de ansamblul 'Piaţa Traian', care datează de la începutul secolului al XVIII-lea, ansamblul 'Strada Mihai Eminescu' şi Biserica 'Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril', din secolul al XIX-lea. Printre monumentele istorice de arhitectură reprezentative din Centrul Istoric se află bisericile 'Sfinţii Mihail şi Gavril' şi 'Buna Vestire', Teatrul 'Maria Filotti', casele memoriale 'Perpessicius', 'Panait Istrati', 'Petre Ştefănescu Goangă', Centrul Cultural 'Nicăpetre', Muzeul Brăilei, Grădina Mare, strada 'Mihai Eminescu'. În Centrul istoric al Brăilei se află două case memoriale de importanţă naţională, respectiv Casa Memorială 'Panait Istrati' şi Casa Memorială 'Dumitru Panaitescu Perpessicius'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News