Data publicării:

Primarii USL au votat legea care-i lasă fără funcție. ”Guvernul ne consultă în primele zile, apoi ne uită”

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
Presedintele PNL, Crin Antonescu si presedintele PSD, Victor Ponta participa la dezbaterea pe problemele sistemului sanitar din Romania, organizata la Hotel Pullman din Bucuresti
Presedintele PNL, Crin Antonescu si presedintele PSD, Victor Ponta participa la dezbaterea pe problemele sistemului sanitar din Romania, organizata la Hotel Pullman din Bucuresti

Asociația Comunelor din România a întocmit un manifest împotriva Guvernului Ponta, în care amenință cu ”neimplicarea” alegătorilor în referendumul pentru revizuirea Constituție și în alegerile europarlamentare și prezidențiale. Edilii acuză un blocaj comunicațional cu administrația centrală, care îi consultă doar în primele zile de la preluarea puterii. Picătura care a umplut paharul a fost seria incompatibilităților depistate de ANI, care decapitează administrațiile locale ale USL. Este așteptată o reacție din partea premierului Ponta, care a fost destul de reținut în această chestiune, declarând în mai multe rânduri că așteaptă decizia instanțelor înainte de a găsi o soluție pentru problematica lege 161/2003.

L-am întrebat pe unul dintre reprezentanții ACoR, primarul comunei gălățene Scânteiești, Ghiorghe Bute, de ce primarii nu au atacat legea înainte să se înscrie în consiliile de administrație ale diverselor societăți comerciale: ”Fiindcă n-au știut. Cea mai bună dovadă este că la nivel de țară aveam oameni care au votat legea și după aia fost găsiți incompatibili”, a declarat social-democratul pentru DC News.

Curioasă este și decizia ANI de a declara incompatibili un număr foarte mare de primari, consilieri, șefi de CJ, într-o perioadă relativ scurtă. ”Nu văd o normalitate la acest ANI. Știa de 10 ANI că e problema asta. Putea să atragă atenția. Măi oameni buni, aici sunteți incompatibili. Nu mai știu acuma ce mai țintește ANI. Stau și mă întreb cum îl va declara pe fiecare incompatibil. Ne ia așa, după vârstă, după înălțime, după partid, după veleități...”, mai spune edilul.

Premierul Victor Ponta spune că nu se grăbește cu o încercare de modificare a alin. 8, lit. f, din legea 161/2003, pentru că oricum noua formulă legislativă nu se va aplica retroactiv. Dar dacă modificare legii se va petrece, primarii sunt dispuși s-o respecte. ”Dacă se stabilește ca noi de aici încolo să nu participăm la AGA, noi ne vom resemna și cu asta basta. S-a votat legea într-un iureș din ăla nebun atunci”, afirmă primarul Bute.

Guvernul a întors spatele administrațiilor locale

Frustrarea primarilor este că nu sunt consultați cu privire la deciziile care pleacă de la nivel central. E o cutumă generală a Executivului, spun ei, de a consulta primarii doar în primele săptămâni de la preluarea puterii, pentru ca mai apoi să fie desconsiderați.

Ghiorghe Bute crede că ”la orice document, orice schimbare privind legislația care poate atinge comunitatea locală, ar trebui să fim măcar întrebați. Cel mai bine știm noi ce e acolo. De regulă, un Guvern când vine la Putere se consultă primele săptămâni și după aceea uită. De aceea și protestul este mai vehement, ca actualul guvern să nu cadă în această capcană. Să zicem că există un blocaj comunicațional și acum. Așteptăm răspunsul guvernului și să fim chemați la o discuție”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel