Primăria Constanţa, amendată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu după ce au găsit la un munte de gunoaie din Portul Constanța
Primăria Constanţa a fost amendată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu pentru nereguli grave în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor pe amplasamentul autorizat situat în municipiu, la Poarta 9 a portului maritim, activitatea de colectare a reziduurilor fiind sistată începând cu ziua în curs.
Garda de Mediu Constanţa a anunţat, marţi seară, că 'depozitarea deşeurilor la Poarta 9 din incinta Portului Constanţa a fost sistată începând cu data de astăzi, 08.11.2022, ca urmare a neregulilor constatate de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu Constanţa'. Conform sursei citate, comisarii Gărzii de Mediu au început un control la respectivul amplasament pe 21 octombrie, împreună cu Garda de Coastă, constatându-se 'nereguli grave' în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor.
'Pe amplasamentul autorizat pentru depozitarea deşeurilor inerte din construcţii şi demolări din Municipiul Constanţa, lucrările de rambleiere au fost efectuate folosindu-se deşeuri inerte, în amestec cu deşeuri menajere şi reciclabile de toate tipurile, mare parte fiind îngropate şi acoperite cu pământ. Pentru nerespectarea condiţiilor din actul de reglementare emis de APM Constanta pentru lucrările de rambleiere de la Poarta 9 Port Constanţa, UAT Constanţa a fost sancţionată conform Legii 292/2018 cu amenda de 100.000 lei, sistarea operaţiunilor de depozitare a deşeurilor pe amplasament şi aducerea terenului la starea iniţială, prin curăţarea zonei afectate de depozitări ilegale de deşeuri, altele decât cele admise', se arată într-un comunicat de presă transmis de Garda de Mediu Constanţa.
Întrucât s-a constatat îngroparea deşeurilor şi abandonarea acestora în afara spaţiilor autorizate, fapte ce constituie infracţiune conform OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, Garda de Mediu Constanţa a sesizat autorităţile de cercetare penală.
Primăria Constanţa a anunţat că, în urma sistării operaţiunilor de depozitare a deşeurilor pe amplasamentul de la Poarta 9, atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice care transportă deşeuri provenite din construcţii şi desfiinţări sunt rugate să se adreseze la doi operatori autorizaţi pentru tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase, fiind făcute publice numele acestora şi adresele de contact.
'Abandonarea deşeurilor inerte pe domeniul public, terenuri virane şi în alte locuri decât cele special amenajate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 10.000 şi 20.000 lei pentru persoanele fizice şi între 50.000 şi 70.000 lei pentru persoanele juridice. Totodată, se aplică şi măsura confiscării autovehiculului folosit la săvârşirea faptei contravenţionale', a menţionat municipalitatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News