Data publicării:
Primăria Capitalei nu reacționează la măsurile Gărzii de Mediu, dar vrea să cheltuie 1 milion de lei să informeze bucureștenii de poluare
Primăria Municipiului București nu a reacționat la măsurile Gărzii Naționale de Mediu, dar vrea să cheltuie aproximativ 1 milion de lei să informeze bucureștenii de poluare.
Garda Națională de Mediu a efectuat un control la Primăria Capitalei în urma a mai multor notificări privind deprecierea calității aerului la nivelul Capitalei.
Controlul a avut loc în perioada 20.12.2023-16.01.2024 și a vizat mai multe aspecte, prezentate pe pagina de Facebook a Gărzii Naționale de Mediu:
- modul în care au reacționat cei responsabili la cele peste 23 de notificări venite din partea Agenției pentru Protecția Mediul cu privire la depășirile înregistrate pentru indicatorii urmăriți la stațiile de monitorizare a calității aerului
- calendarul de măsuri și planul de măsuri pentru îmbunătățirea calitătii mediului ca întreg și a calității vieții bucureștenilor
- demersurile pe care le-a făcut Primăria Capitalei în raport cu programul asumat față de Ministerul Mediului Apelor si Pădurilor și comunicat și către Ministerul Afacerilor Externe, respectiv calendarul de măsuri, elaborarea unui nou PICA (Planul Integrat de Calitate a Aerului) pentru Municipiul București, actualizarea studiilor care pot determina cauzele la problemele privind calitatea aerului, având în vedere faptul că ne aflăm la un pas de condamnare din partea UE, pentru calitatea aerului din Capitală.
Modul în care cei responsabili de asigurarea calității aerului, și anume Primăria Capitalei, implementează măsurile pe care și le-au asumat prin calendarul privind finalizarea PICA 2024-2028, a fost un alt obiectiv la controlului.
Măsuri de fluidizare a traficului, măsuri de restricționare a traficului, acolo unde este cazul, și programarea investițiilor în infrastructură au fost, printre altele, măsuri asumate prin calendarul privind finalizarea PICA 2024-2028.
“Acest control pe care l-am demarat în data 20 decembrie va fi un prim pas pentru o monitorizare continuă pe care o realizează Garda Națională de Mediu, ca organ principal de inspecție și control în domeniu, pentru a se asigura că responsabilitățile stabilite prin lege, în sarcina Primariei Capitalei, vor fi duse la bun sfrâșit. În caz contrar, Primăria riscă sancțiuni din partea comisarilor GNM.Ne exprimăm speranța și încrederea că aparatul de specialitate al PMB va lua măsurile necesare, astfel încât, în perioada Sărbatorilor, bucureștenii să se bucure de o calitate a aerului îmbunătățită.”, a declarat comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan, în momentul în care a fost demarat controlul la Primăria Capitalei.
Rezultatele controlului
În urma controlului, Garda de Mediu a stabilit mai multe măsuri pentru Primăria Municipiului București:
„1. Se va elabora şi aproba Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București, în conformitate cu termenele asumate prin Adresa nr. 190183/10.11.2023. Răspunde: Primăria Municipiului București, reprezentată prin Primar General. Termen: octombrie 2024
2. Se vor realiza măsurile suplimentare asumate să asigure reducerea emisiilor de poluanţi atmosferici în vederea încadrării valorilor limită de emisie pentru particule în suspensie şi NOx în limitele legale. Măsurile asumate sunt cele din Anexa nr 1 şi 2 Adresa nr. 190183/10.11.2023. Răspunde: Primăria Municipiului București, reprezentată prin Primar General.
3. Se va realiza un plan de măsuri urgente cu efect în reducerea emisiilor de pulberi în suspensie generate de traficul rutier și cu precădere de traficul greu care tranzitează zone rezidențiale dens populate ale municipiului și aglomerării București, inclusiv prin restricţionarea traficul rutier, în condiţiile în care se înregistrează tendinţe de creştere şi chiar depăşiri ale valorilor limită la poluanţii ce fac obiectul Planului Integrat de Calitate a Aerului. Răspunde: Primăria Municipiului București, reprezentată prin Primar General.
4. Se va realiza un plan de măsuri urgente care trebuie luate pentru reducerea emisiilor de particule în suspensie rezultate din încălzirea rezidenţială în zonele unde se constată tendinţe de creştere şi chiar depăşirea valorilor limită admise. Răspunde: Primăria Municipiului București, reprezentată prin Primar General.
5. Reglementarea de către PMB şi/sau de către subdiviziunile administrative teritoriale a activităţilor generatoare de disconfort pentru populaţie, care nu necesită acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului (autorizaţie de mediu), dar care pot influenţa valorile indicatorilor monitorizați de RNMCA şi care fac obiectul Planului Integrat de Calitate a Aerului. Răspunde: Primăria Municipiului București, reprezentată prin Primar General.
6. Asigurarea de către PMB, în cadrul procedurilor de emitere a Autorizaţiilor de Construire, a elementelor arhitecturale adecvate în sensul folosinţei spaţiilor propuse a fi ocupate de construcţii cu facilitarea condiţiilor de dispersie a poluanţilor în spaţiul respectiv şi nu numai (evitarea formării fenomenului de „capac” şi/sau „canion”). De asemenea se vor lua în considerare zonele de protecţie ale staţiilor de monitorizare calitate aer din RNMCA. Răspunde: Primăria Municipiului București, reprezentată prin Primar General.
7. Întocmirea, în regim de urgenţă, a registrului spaţiilor verzi şi suprapunerea lui prin măsuri de dezvoltare a acestor spaţii pentru asigurarea normelor legale în ceea ce priveşte fiecare cetăţean rezident în Municipiului Bucureşti. Răspunde: Primăria Municipiului București, reprezentată prin Primar General”.
PMB nu a reacționat
Primăria Municipiului București nu a ținut cont de planul de măsuri al Gărzii de Mediu și a primit două sancțiuni contravenționale.
„Garda de Mediu a efectuat în luna decembrie a anului trecut un control la Primăria Capitalei, ca urmare a celor 21 de notificări emise de Agenția pentru Protecția Mediului privind depășirea mediilor zilnice are indicatorului de calitate al aerului. Nu a aplicat sancțiune, a lăsat un plan de măsuri. Două dintre ele, cele mai sensibile subiecte ale calităților din București, adică traficul în proporție de 58%, respectiv încălzire rezidențială în proporție de 27% aduc cel mai mare aport negativ calității aerului din București.
Din păcate, după acest plan de măsuri despre care eu vorbesc, în anul 2024 pe 15 februarie, când expira acest plan de măsuri, s-a constatat că nu a existat nicio reacție din partea autorității publice locale și atunci colegii de la Comisariatul Municipiului București au fost nevoiți să aplice două sancțiuni contravenționale”, a declarat comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan, în direct la România TV.
Campanie de comunicare
După ce nu a reacționat la planul de măsuri, acum, la mai bine de o lună de la sancțiunea Gărzii de Mediu, PMB sub conducerea lui Nicușor Dan vrea să cheltuiască circa un milion de lei pentru servicii de consultanță pentru campania de comunicare și conștientizare în domeniul calității aerului în municipiul Bucureşti. Creșterea gradului de acces al cetățenilor la informația privind calitatea aerului din Capitală, respectiv la informațiile privind influența negativă a poluanților asupra sănătății umane sunt obiectivele care se urmăresc.
Valoarea estimată a viitorului contract este de 838.325,50 lei, fără TVA, iar licitația va avea loc pe data de 17 aprilie.
Un subiect pe care campania îl va aborda este poluarea generată de traficul auto.
„Creșterea accentuată a parcului auto, caracteristicile traficului rutier, precum și preferința utilizatorilor pentru anumite tipuri de mobilitate contribuie la detașarea evidentă a traficului rutier ca sursă principală de poluare a aerului în municipiul București, prin emisiile de poluanți și a gazelor cu efect de seră, precum: dioxid de carbon, monoxid de carbon, oxizi de azot, oxizi de sulf, particule în suspensie (PM10, PM2,5 și particule ultrafine), plumb, compuși organici volatili, etc.”, este menționat în textul licitației, conform jurnalul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News