Primăria Bacău, citată în peste 400 de procese
Potrivit publicaţiei Deşteptarea, Primăria Bacău este parte în nu mai puţin de 438 de procese, iar cele mai vechi datează încă din anii 2006 şi 2007, dar cele mai multe sunt din 2009 şi 2010.
Autor: Adrian Stroescu
Cele mai multe procese deschise împotriva Primăriei Bacău aparţin Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Bacău sau cadrelor didactice din municipiu. Mare parte din ele datează din 2010 când, spun sindicaliştii, profesorilor li s-au taiat 25 de procente din leafă pe concediu, deşi legea tăierilor nu intrase încă în vigoare.
“În acest moment, avem 58 de dosare pe rol pentru recuperarea plăţii aferente concediului de odihnă din 2010 şi alte 22 de dosare care vizează Legea 221/2008 privind drepturile salariale restante”, a declarat pentru Deşteptarea Manole Chiriac, liderul SLI Bacău.
Acesta a explicat că în 2010, cadrele didactice din municipiu au fost private de plata integrală a concediilor. Practic, potrivit Codului Muncii, salariaţii din învaăţământ trebuiau să intre în posesia banilor, integral, pe 25 iunie, cu cinci zile inainte de intrarea în concediu, „ori, tăierile salariale au intrat în vigoare de la 3 iulie, aşadar nu se aplicau şi pentru indemnizaţiile de concediu”, mai spune Chiriac.
În Bacău, însă, tăierile de 25 la suta s-au aplicat şi la acest capitol. Municipalitatea a motivat la acel moment că Direcţia Finanţelor Publice a cerut diminuarea acestor plăţi. „Dacă nu respectam legea, riscăm sancţiuni”, spunea, în iulie 2010, edilul Bacăului, Romeo Stavarache.
Profesorii încearcă, prin instanţă, şi să îi determine pe aleşi să respecte promisiunea de creştere a salariilor cu 50 la sută, potrivit Legii 221/2008. Acţiunile se îndreaptă tot spre primar, ordonatorul principal de credite. 40 de cadre didactice au ieşit victorioase din astfel de procese, dar „nimeni nu a intrat efectiv în posesia banilor.
Procese pentru anularea unor acte administrative
Consiliul Local a promovat în ultimii doi ani proiecte de hotărâre controversate: schimburi de terenuri, instrăinari de terenuri, majorări inexplicabile la preţul gunoiului, etc. Prefectura Bacău a atacat în contencios-administrativ o parte din aceste decizii care contravin intereselor bacăuănilor.
În luna iunie, Prefectura Bacău a decis să conteste în instanţă legalitatea HCL nr. 161 din 12 mai, prin care CL Bacău a scumpit cu 400 la sută preţul de depozitare a tonei de gunoi. Măsura afecta aproape o treime din populaţia judeţului, primarii comunelor arondate proiectului declârand, la acel moment, că nu au fost întrebaţi cu privire la oportunitatea majorării de preţ. Tot Prefectura a contestat, în primavară, HCL nr.2/2011 prin care CL a aprobat un schimb de terenuri între Primărie şi societatea Fiald Imobiliare. Primăria a oferit societăţii un teren de 620 de metri pătraţi pentru care nu deţinea acte de proprietate şi care ar fi însemnat blocarea ieşirilor din Autogară.
La începutul acestui an, Instituţia Prefectului a obţinut şi anularea HCL 272 şi 273/16 august 2010, prin care consilierii locali îşi dădeau acordul ca Asociaţia „Sport Club” să intre în acţionariarul FCM Bacău SA şi să primească în administrare, pe cinci ani, Bazarul Milcov şi Oborul Şerbăneşti.
Despăgubiri pentru starea proastă a drumurilor
Primăria plăteşte şi pentru că nu îşi administrează corespunzator drumurile publice. Pentru ca sunt pline de gropi sau au fost prost executate, municipalitatea a fost chemată în instanţă să returneze banii cheltuiţi de firmele de asigurare pentru reparaţiile autovehiculelor. 25 astfel de acţiuni în instanţă au fost deschise numai de BCR Asigurări.
„Este vorba de recuperarea contravalorii despăgubirilor achitate de către asigurator ca urmare a condiţiilor de drum. Am avut numeroase dosare în 2009 - 2010 şi am decis să recuperam aceste sume de la administratorul drumului”, a explicat Vasilica Spătaru, consilier juridic la BCR Asigurări Bacău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News