Primar UDMR, vinovat de DISCRIMINAREA PE CRITERII ETNICE
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, se face vinovat de discriminarea pe criterii etnice a românilor. Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat acum 2 zile, pe 4 noiembrie, o decizie în acest sens.

În luna noiembrie 2016 Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) a sesizat CNCD cu privire la faptul că primarul UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a impus în mod ilegal cunoașterea limbii maghiare pentru ocuparea unui post de șofer la Primăria Sfântu Gheorghe, fapt ce constituie o discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare (potrivit datele oficiale, peste 21% din populația orașului nu este de etnie maghiară).

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a admis sesizarea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) și l-a sancționat contravențional pe primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, pentru fapte de discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare pentru faptul că  a condiționat ocuparea unui post din Primăria Sfântu Gheorghe de cunoașterea limbii maghiare.

Antal Arpad a acționat în judecată ADEC în încercarea de a anula decizia CNCD însă în luna septembrie 2019 Curtea de Apel București a respins acțiunea edilului din Sfântu Gheorghe.

Sentința Curții de Apel București pe scurt: „Respinge acțiunea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunțată azi, 11.09.2019, în ședință publică”.

Acum două zile, pe 4 noiembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat recursul primarului Antal Arpad pe care însă l-a respins ca fiind nul. Decizia ÎCCJ pe scurt: „Admite excepţia nulităţii recursului, invocată din oficiu. Constată nul recursul declarat de recurentul-reclamant Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei civile nr. 434 din data de 11 septembrie 2019, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 4 noiembrie 2020”, conform dantanasa.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel