Primar PNL, trimis în judecată de DNA. De ce este acuzat
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Dorin Florea, primar al municipiului Târgu Mureş, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în legătură cu finanţarea nelegală a Asociaţiei Sportive Fotbal Club.
În dosar au fost deferiţi justiţiei: Imola Kiss, director economic al municipiului Târgu Mureş, pentru abuz în serviciu, Maria Cioban, Sergiu-Claudiu Maior, Istvan Benedek, Ioan Fărcaş, Laszlo Attila Bako, Emil Virgil Măceşanu, funcţionari în cadrul primăriei la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu, Ioan Nucu Man, preşedinte al Asociaţiei Sportive 'Fotbal Club ASA 2013' ('Fotbal Club Municipal') Târgu Mureş la data faptei, pentru complicitate la abuz în serviciu, deturnare de fonduri, în formă continuată (105 acte materiale) şi spălare de bani.
De asemenea, a fost trimisă în judecată şi Asociaţia Sportivă 'Fotbal Club ASA 2013' ('Fotbal Club Municipal') Târgu Mureş, pentru spălare de bani.
Potrivit procurorilor DNA, în 18 iulie 2013, Dorin Florea, în calitate de primar şi ordonator principal de credite, şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociaţia Sportivă Fotbal Club, întrucât aceasta avea obligaţii de plată neonorate privind impozitele şi taxele către stat, precum şi contribuţiile către asigurările sociale de stat.
Procurorii susţin că Dorin Florea, beneficiind de sprijinul inculpaţilor Bako şi Măceşanu, a iniţiat un proiect de hotărâre de consiliu local care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la 25 iulie 2013, a hotărârii privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 7,5 milioane lei pentru sezonul competiţional 2013 - 2014, în vederea continuării asocierii dintre acestea.
'La acea şedinţă au participat, pe lângă secretarul primăriei, Maria Cioban, care a contrasemnat documentul respectiv, şi consilierii Maior, Benedek şi Fărcaş, care erau şi membri în Consiliul Director al Asociaţiei Sportive, şi care cunoşteau faptul că entitatea respectivă înregistra obligaţii legale restante către bugetul de stat, neputând astfel beneficia în condiţii legale de finanţare de la bugetul local al municipiului Târgu Mureş. Ulterior, Dorin Florea a încheiat şi a semnat, în condiţii ilegale, alături de inculpata Kiss un contract de asociere cu Asociaţia Sportivă Fotbal Club, contract vizat de Măceşanu în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociaţii sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă', se precizează în comunicatul DNA.
Dorin Florea şi Imola Kiss au beneficiat de ajutorul lui Ioan Nucu Man care a omis să le aducă la cunoştinţa celor doi faptul că asociaţia sportivă înregistra obligaţii legale restante către bugetul de stat de peste 3,5 milioane lei, neputând astfel beneficia în condiţii legale de finanţare; a depus o documentaţie incompletă de solicitare a sprijinului financiar (fără formularul de solicitare a finanţării, declaraţia de imparţialitate, curriculum vitae al coordonatorului de proiect, precum şi anexele referitoare la documentele de înfiinţare a asociaţiei sportive, certificatul de identitate sportivă, dovada afilierii la federaţia Sportivă Naţională de specialitate, dovada depunerii situaţiei financiare la 31 decembrie anul precedent la organul fiscal competent, certificatul de atestare fiscală, certificatul fiscal); a semnat contractul de asociere menţionat, în calitate de preşedinte al asociaţiei.
Sursa citată menţionează că, efectiv, asociaţiei i-a fost virată suma de peste 7 milioane lei din care Ioan Man, cunoscând că banii provin ca urmare a unei infracţiuni, a achitat obligaţii către bugetul general consolidat al statului de aproape 552.000 lei şi către o unitate bancară, cu titlu de rambursare credit, în valoare de 600.000 lei. Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local cu peste 7 milioane lei, sumă plătită asociaţiei sportive în perioada 21 august 2013 - 31 mai 2014, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Târgu Mureş.
În cauză, DGRFP Braşov - Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş s-a constituit parte civilă cu peste 7,2 milioane lei. De asemenea, în cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatului Man. A mai fost dispusă poprirea sumelor de bani deţinute de către asociaţia sportivă. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză. Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News