Data actualizării:
Data publicării:

Primar din Buzău, revoltat după ce ursul de la Ploiești a fost relocat pe un fond de vânătoare care se află chiar la granița dintre cele două județe

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Gheorghe Neamțu, primarul comunei Chiojdu, din județul Buzău, este nemulțumit de faptul că ursul care se plimba pe străzile orașului Ploiești a fost dus pe un fond de vânătoare care se află chiar la granița dintre cele două județe. 

Comuna Chiojdu, din județul Buzău, se confruntă adesea cu atacurile animalelor sălbatice, fapt care a alimentat revolta localnicilor. Aceștia trăiesc cu teama că ursul care a fost capturat în orașul Ploiești ar putea ajunge în comuna lor deoarece distanța, față de locul unde a fost relocat, este mică, potrivit șansanews.ro

„Nu este oportun și nici logic ca ursul să fie relocat într-un fond de vânătoare suprapopulat”, a spus primarul din Chiojdu, Gheorghe Neamțu.

„Am aflat din presă că ursul care era liber prin Ploiești a fost relocat la Tabla Buții, la limita dintre Prahova și Buzău, mai exact la limita cu comuna Chiojdu. L-au adus, nu știu în baza căror criterii, pe un fond de vânătoare deja supraaglomerat cu urși. Știm foarte bine că un urs poate parcurge și 30 km într-o zi, așa că îl așteptăm la Chiojdu în intravilan. Poate ajunge și la Siriu sau în alt localitate din Prahova, dar nu asta-i ideea. Ideea este că a fost relocat într-un fond deja supraaglomerat. Am făcut demersuri să aflăm care au fost criteriile și oportunitatea relocării acestui urs. Am încercat să îl contactăm pe domnul prefect din Prahova, vom merge cu o cerere de audiență la cei care au semnat acest act de relocare. Sincer, intenționez să le fac chiar și o plângere penală. Nu găsesc oportun și nici logic să aduci și să suprapopulezi deja un fond de vânătoare deja suprapopulat. Nu e în regulă!”, a spus primarul. 

Primarul comunei Chiojdu consideră că este necesară identificarea celor mai potrivite măsuri în aceea ce privește relocarea animalelor. 

„Limita de județ nu este tot una cu limita fondului de vânătoare. Eu îi înțeleg și pe cei din Prahova că vor să scape de urși, și eu aș vrea să scap de ei, dar nici să-i duc în curte la altcineva să-i creez aceleași probleme cu care mă confrunt eu. Nu e în regulă, nu e cinstit! Va fi una dintre propunerile mele viitoare ca noi, primarii, să fim întrebați sau să ni se ceară acordul de a primi urși pe un fond de vânătoare care se suprapune cu terenul UAT-ului pe care îl administrăm. Am ajuns să nu mai avem timp pentru proiectele noastre, să atragem fonduri europene, pentru că trebuie să gestionăm problema urșilor. Relocarea urșilor ar fi explicația pentru numărul tot mai mare de urși din zonă. Oamenii mai spun că au văzut mașini care aduceau urși. Partea proastă este că nimeni nu ne cere nouă acordul. “, a mai spus Gheorghe Neamțu. 

Probleme și în comuna Blăjani

Și în comuna Blăjani oamenii se confruntă adesea cu atacurile animalelor sălbatice. Potrivit acestora, creșterea numărului urșilor din acea zonă se datorează relocărilor acestora din alte județe. 

„Și anul trecut au mai fost văzuți urși, dar nu erau agresivi. Anul acesta, însă, au început să atace, să fie agresivi. Nu știu ce se întâmplă, se tot discută de relocare, mulți cetățeni dau vina pe noi. Dar niciun primar nu este întrebat, nu întreabă pe nimeni din administrația locală când se pune problema de relocare. Bănuim și noi că ar fi un exemplar mai periculos care a apărut în zona noastră, sunt atacuri pe toată zona. La noi în comună urșii au atacat animale, păsări, dar au intrat și într-un iaz cu pește”, a spus primarul din comuna Blăjani, Gheorghe Ispas.

Reprezentanții Gărzii Forestiere Focșani au transmis că în 2023 a existat o singură solicitare de acest fel, dar pentru că gestionarii fondurilor de vânătoare nu au fost de acord, relocarea a fost respinsă. 

„Anul acesta, în primăvară, am avut o singură solicitare de relocare pentru urs, venită de la Garda Forestieră Ploiești. Dar, în OG 81/2021 se precizează că trebuie și acordul scris al gestionarilor fondurilor cinegetice pentru a se putea face relocarea. Gestionarii fondurilor respective nu și-au exprimat acordul, așa că nu am acceptat solicitarea Gărzii Forestiere Ploiești”, a declarat inspectorul șef al Gărzii Forestiere Focșani, Ionică Cherciu, pentru șansanews.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel