Prima zi de şcoală. Cum îți pregătești emoțional copilul. Psih. Gina Dafinoiu: Există frica de abandon. Despărţirea să fie scurtă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Prima zi de școală are un impact mare asupra copiilor, mai ales a ”bobocilor”, a celor care abia intră în contact cu o comunitate educațională.

Pentru mulți dintre părinții ce au copii de vârstă preșcolară, chiar și școlară, toamna vine cu emoții, firești. Important este modul în care acestea vor fi transmise către cei mici, pentru a nu percepe intrarea în noua etapă ca pe o ”ruptură” de rutina cu care au fost obișnuiți, ca o separare de familie.

În acest sens am discutat cu psihologul Gina Dafinoiu, care ne-a explicat ce pași trebuie să facă părinții pentru ca prima zi de școală să fie însoțită de lacrimi de bucurie, iar emoțiile celor mici să fie constructive.

”În prima zi de școală  copiii vin încărcați  de emoții, o parte din ei vin cu frica de nu fi abandonați acolo, iar cealaltă parte vin plini de curiozitate dorind să își cunoască colegii de clasă.

Acest moment din viaţa unui copil are un impact destul de mare asupra lui. Este foarte important să pregătim copilul din punct de vedere emoţional înainte de a veni la școală povestindu-i acestuia despre școală cu cel puțin șase luni înainte.

Îi putem chiar relata despre cum a fost prima noastră zi de școală, despre avantajele pe care le are atunci când intră în contact cu alții copii și despre doamna învățătoare. Este important să îi arătăm din timp copilului școala în care urmează să învețe, la fel de important este să ne însoțească la cumpărături atunci când i se cumpără ghiozdanul, rechizitele și hainele pentru școală.

În prima zi de școală îl poate însoți pe copil o jucărie preferată, iar despărțirea este recomandată să fie una scurtă, pe un ton cald care oferă siguranță”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Gina Dafinoiu.

Cum facem față intrării în comunitate prin prisma pandemiei

Cum pandemia este departe de a se fi terminat, iar multe dintre temerile părinților cu privire la infectare există în continuare, printre cele mai importante măsuri pe care le pot lua părinții este cea legată de aspectul: igienă. De la banalul spălat pe mâini, înainte și după diverse activități, până la a mânca și bea doar din pachețelul și sticla lor de apă.

Recomandări pentru părinți

Am discutat cu medicul pediatru, dr. Tamara Roșu în ceea ce privește imunizarea copiilor, în special a preșcolarilor. Părinții trebuie să fie în legătură cu medicul de familie pentru a discuta despre starea de sănătate a copiilor lor. Medicul de familie este cel care cunoaște cel mai bine situația medicală a pacientului. 

”Părinții trebuie să aibă încredere în medici, în medicii de familie și pediatri și să relaționeze mai mult decât până acum pe prevenție. Prevenția salvează vieți.

Ca atare, copiii trebuie să aibă vaccinurile făcute conform programului național de vaccinare, să fie învățați copiii de vârstă mică și foarte mică să se spele pe mâini și în plus, orice manifestare de boală să fie prezentată, într-o primă etapă medicului de familie. 

Citeşte articolul integral AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel