Data publicării:

Prima Superlună a anului, vizibilă luni seară. Beldea: Bucurați-vă de ea, că va fi mare

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Superluna va fi vizibilă în această seară și este prima dintr-o serie de patru Superluni. De ce Superluna este mai mare decât Luna Plină.

Seara de 19 august ne aduce prima Superlună anului, aceasta fiind prima din cele patru care ne vor încânta în următarele luni. 

”O vedem mai mare decât de obicei. Sunt două momente pe orbita lunii, o dată este mai aproape de noi, se numește apogeu, deci Lună Plină la apogeu, iar acum avem momentul de apropiere maximă când este Lună Plină și se numește Lună Plină la perigeu. De fapt, asta asta înseamnă Superluna. Este un pic mai mare decât de obicei, nu se observă cu ochiul liber treaba aceasta. adică putem să vedem o Lună Plină la răsărit sau la apus, care să ni se pară mai mare, pentru că există fenomenul de iluzie a Lunii”, a explicat Cătălin Beldea, editor de astronomie la Digi 24.

”Aceasta este prima lună din cele patru Superluni ale anului. Răsăritul Superlunii este la ora 20.30, bucurați-vă de ea, că va fi mare”, a mai spus Beldea, care a ținut să îi avertizeze pe cei care urmăresc fenomenele cosmice că urmează o perioadă plină din acest punct de vedere.

”Dar să știți că urmează niște fenomene interesante pe cer, în următoarea perioadă. De exemplu, la sfârșitul lui septembrie, vom vedea o cometă, până pe la mijlocul lui octombrie. Pentru aceasta este recomandat să ieșim din oraș să o vedem, și cu ochiul liber”, a mai spus Beldea.

Citește și: Imaginile spectaculoase pe care le-a ”prins” Hubble de ziua ta

Când se vor vedea următoarele Superluni

În următoarele trei luni vom avea celelalte trei Superluni ale anului 2024. Astfel, dacă Superluna din această seară este numită și Luna Albastră, cea din 18 septembrie va fi  o Superlună a Recoltei, în plus, va suferi o eclipsă parțială de Lună.

Apoi vine Superluna plină din 17 octombrie 2024, care va fi o Super Lună a Vânătorului și cea mai apropiată superlună plină pentru 2024.

Cea de-a patra Superlună va fi în 15 noiembrie 2024, scrie EarthSky.

După Superluna din 17 octombrie, care este cea mai apropiată din acest an, la 222.056 de mile, în următorii doi ani vom mai avea apropieri ale lunii, în 5 noiembrie 2025, la 221.817 de mile, respectiv în 24 decembrie 2026, la numai 221.668 de mile.

Impactul Superlunii asupra mărilor

Toate superlunile au potențialul de a provoca maree mai mari decât de obicei. Mareele înalte în timpul Lunii Pline sau a Lunii Noi se numesc maree de primăvară. Mareele înalte în timpul Lunii Pline sau a Lunii Noi la perigeu se numesc maree de primăvară perigee sau, uneori, maree regale. Iar în zilele noastre le auzim uneori numite maree de Superlună.

Aceste maree de primăvară perigee, rege sau superlună tind să urmeze data lunii noi sau a lunii pline cu aproximativ o zi. Aceste maree deosebit de înalte depind în mare măsură de forma coastelor locale și de condițiile meteorologice locale.

Mareele superlună foarte mari provoacă inundații? Poate că da și poate că nu. Inundațiile apar de obicei atunci când un sistem meteorologic puternic însoțește o maree de primăvară deosebit de ridicată.

Potrivit lui Fred Espenak, gravitația de la cea mai apropiată superlună este cu doar 4% mai mare decât gravitația de la luna aflată la distanța sa medie.

Superluna, ”super” atenție

Superlunile sunt importante pentru că atrag atenția asupra lunii și a cerului, în general. Dar trebuie menționat că efectele fizice ale Superlunii nu sunt chiar super. Nu există nicio dovadă rezonabilă că acestea provoacă superdezastre. Astfel, efectele pe care oameni le-ar putea atribui sunt mai degrabă psihologice decât fizice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel