Prima planetă din afara Sistemului Solar a cărei culoare a fost aflată
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp
HD 189733 b
HD 189733 b

Datorită telescopului Hubble deținut de NASA, HD 189733 b a devenit prima planeta din afara sistemului solar a cărei culoare a fost stabilită direct - și, ca și Pământul, e albastră! Spre deosebire de planeta noastră, HD 189733 b nu este albastră de la culoarea apei în stare lichidă - culoarea probabil provine de la norii din atmosfera formată din sticlă topită, infomează site-ul extremetech.com

Eliza Cristina Cioacă

Planeta HD 189733 b, care orbitează în jurul stelei HD 189733 A, se află la 63 de ani-lumină depărtare, în constelația neclară Vulpecula (vulpe). Inițial descoperită în 2005 de către un astronom francez care a observat-o trecând prin fața stelei sale, HD 189733 b este una dintre cele mai bune exoplanete studiate.

Înainte de această nouă constatare, știam deja că planeta este asemenea lui Jupiter: fierbinte - un gigant de gaz masiv care orbitează foarte aproape de steaua-mamă - și că, prin polarimetrie, este albastru, cel mai probabil.

Confirmarea așteptărilor

Săptămâna trecută, culoarea albastră a fost confirmată de un spectrograf de la bordul telescopului Hubble. În timpul unei eclipse a planetei - când a trecut în spatele unei stea și în afara câmpului nostru vizual - Hubble a înregistrat lumina mai puțină lumină albastră venind dinspre stea, în timp ce culorile celelate au rămas aceleași. Acest lucru indică cu tărie că lumina reflectată de atmosfera HD 189733 b este albastră - și, prin urmare, dacă am fi fost destul de aproape pentru a observa în mod direct planeta, s-ar fi văzut albastră.

"Aceasta este prima dată când acest lucru a fost făcut pentru lungimi de undă optice", declară Alan Boss, astrofizician la Institutul Carnegie pentru Știință din Washington DC. Nu ar fi în mod normal posibil să se observe o astfel de fluctuație de la 63 de ani lumina depărtare, dar dimensiunea planetei, plus cantitatea de lumină care se reflectă de pe ea la foarte apropiata stea, înseamnă că Hubble își poate face treaba.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel