Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Prima petrecere în România după victoria lui Trump. Chirieac: Problema este...

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Politicieni, analiști politici, diplomați, sociologi sunt invitați miercuri la prima petrecere organizată în România după alegerile din SUA, pentru a dezbate victoria lui Donald Trump în bătălia pentru Casa Albă.

Cei de la PRU, partidul condus de Bogdan Diaconu, au ales să marcheze triumful lui Trump în alegerile din SUA, organizând un cocktail unde invitații de marcă vor vorbi despre această victorie. 

"Este un motiv de bucurie și când românii au motiv de bucurie, petrec. (...) Pentru noi este un motiv de bucurie pentru că un naționalist, un conservator, un om care militează pentru valorile tradiționale ale națiunii sale a câștigat în SUA și astfel suntem convinși că și în 11 decembrie, în România, la alegerile parlamentare, prin PRU, naționalismul va învinge, va intra în Parlament cu suficient de multă forță astfel încât să conserve și să apere valorile tradiționale ale neamului românesc.

Este un moment în care se pune oarecum frână acestui proces accelerat de globalizare și ne lasă și pe noi să avem identitatea noastră culturală, economică și să ne apărăm interesele noastre ca națiune", a declarat pentru România TV, Bogdan Diaconu.

Bogdan Chirieac: În acest moment, România nu are capacitatea să aibă o politică externă proprie

Analistul politic Bogdan Chirieac, invitat la eveniment, a analizat implicațiile alegerii lui Donald Trump la președinția SUA pentru România.

Întrebat cum ne afectează victoria lui Trump, Bogdan Chirieac a comentat: "Ne afectează în măsura în care Statele Unite schimbă politica față de Europa de Est sau față de Orientul Mijlociu, căci acolo contează cât de cât România. Dacă schimbă politica față de Bruxelles, până ajungi în România durează. Din punct de vedere geopolitic, importante acum sunt Ucraina și Siria. Dacă Donald Trump va schimba politica americană față de aceste regiuni, cel mai simplu este ca România să urmeze, și asta va face, pas cu pas politica americană. Dacă Trump va spune, prin absurd, că Putin este foarte bun, Bucureștiul va spune și el Putin este foarte bun, fiindcă Washingtonul a spus că Putin este foarte bun.

[citeste si]

În acest moment, România nu are capacitatea să aibă o politică externă proprie. Din punct de vedere al politicii interne, România este mai slabă decât a fost aproape la prăbușirea comunismului, nu avem politicieni marcanți. Președintele Iohannis, care are posibilitatea să devină un politican marcant, nu a reușit să crească, deocamdată au trecut doar doi ani, va mai dura, nu mai avem capitaliști români, nu mai avem forță de muncă, avem 4 milioane de oameni în Europa la muncă, și nici nu avem un establishment capabil să promoveze idei proprii, idei de jucători ca țară. Și atunci, pentru România este imperios necesar să urmeze pas cu pas ce face administrația. Ne-am angajat să fim cu americanii, i-am așteptat atâta vreme, asta vom face în continuare.

Nu de parteneriate strategice suntem noi obligați, suntem obligați fiindcă așa e felul nostru de a fi. America este în acest moment singura superputere a lumii, ne-au luat în seamă, nu cum am fi vrut noi - în primul rând economic -, dar suntem luați în seamă măcar din punct de vedere politico-militar și trebuie să mergem pe calea asta. Problema este, dacă Trump va face război, ce va face România?", a declarat analistul politic pentru sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel