Urmărește emisiunea live
Prima navă de luptă a României, vândută la fier vechi
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Mangalia News
Sursa foto: Mangalia News
Uniunea Salvaţi România cere Guvernului să ia toate măsurile legale de a opri vânzarea, la fier vechi, a Canonierei "Lt. Cdr. Eugen Stihi", prima navă de luptă intrată în dotarea României Mari.

"SC Romtehnica SA, companie care se află în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a urcat deja pe platforma SEAP documentele de vânzare, la fier vechi, a navei. Canoniera 'Eugen Stihi' a fost livrată statului român de către Franţa, în anul 1920, împreună cu alte trei nave din aceeaşi clasă, în scopul dragării litoralului naţional, fiind prima navă militară nouă intrată în serviciul marinei militare a României Mari.

Confiscată de Armata Roşie în septembrie 1944, nava a fost restituită forţelor navale ale României în 12 octombrie 1945, participând, în iulie 1947, la o campanie de deminare în zona Sulina. Scoasă din serviciul militar în 1956, nava este amenajată pentru cercetări hidrografice, iar în anul 2004 a fost scoasă definitiv din uz", se arată într-un comunicat de presă transmis de USR.

Transformare în navă-muzeu

În aprilie 2015, Primăria Mangalia a avut o iniţiativă de transformare în navă-muzeu, fiind adoptată Hotărârea Consiliului Local nr. 109, prin care se emitea acordul asupra trecerii navei din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Municipiului Mangalia.

"Faptul că în Anul Centenar, Guvernul României vinde la fier vechi prima navă de luptă intrată în dotarea României Mari este un afront adus miilor de soldaţi din Marina Militară care, timp de 100 de ani, şi-au dat viaţa pentru ţara lor. De asemenea, faptul că o navă simbol pentru istoria Armatei Române este vândută la fier vechi, în loc să fie transformată într-un muzeu, arată, încă o dată, dacă mai era nevoie lipsa de cultură istorică a acestui Guvern.

Consider că este o totală lipsă de respect faţă de moştenirea pe care soldaţii Armatei Române ne-au lăsat-o. În loc să cheltuim sute de mii de euro pe chermeze festiviste, cu iz electoral, am face mai bine dacă sumele acestea ar fi folosite pentru recondiţionarea unor certe simboluri ale României Mari, aşa cum este cazul Canonierei 'Eugen Stihi'", a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi, membru în Comisia de apărare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel