Prima navă cu cereale închiriată de ONU părăsește Ucraina cu destinația Africa
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Duminică, prima navă cargo închiriată de ONU a părăsit Ucraina.

Prima navă cargo închiriată de ONU a părăsit duminică portul Pivdennîi din sudul Ucrainei transportând grâu către Africa, potrivit guvernatorului regiunii Odesa, Maksîm Marcenko, informează dpa.

Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP) a închiriat cargoul Brave Commander, despre care ONU a precizat că transportă 23.000 de tone de grâu destinate Etiopiei.

ONU şi Turcia au intermediat acorduri la sfârşitul lunii iulie pentru a permite Ucrainei să reia exportul de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, în pofida războiului cu Rusia.

De la începutul lunii august, peste 12 nave cargo au scos cereale din Ucraina. Cu toate acestea, primele transporturi au fost comerciale.

ONU se teme de lipsa de alimente şi de foamete în zone sărace ale lumii dacă Ucraina nu îşi reia rolul tradiţional de furnizor major de cereale.

Navele şi încărcătura lor sunt inspectate în momentul trecerii prin strâmtorile turceşti, scrie Agerpres.

Zeci de țări, declarație comună privind retragerea imediată a trupelor ruse de la centrala nucleară Zaporojie

Zeci de ţări, precum şi UE, au cerut retragerea imediată a trupelor ruseşti de la centrala nucleară ocupată Zaporojie din Ucraina. Staţionarea personalului militar şi a armelor ruseşti la instalaţia nucleară este inacceptabilă, se arată într-o declaraţie comună citată duminică de agenţia germană de presă DPA.

Desfăşurarea de personal militar şi armament rusesc la instalaţia nucleară este inacceptabilă şi nu respectă principiile de siguranţă, securitate şi garanţii pe care toţi membrii AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) s-au angajat să le respecte, a afirmat grupul de ţări într-o declaraţie comună.

Cerem Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele militare şi tot personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din împrejurimile sale imediate şi din întreaga Ucraină, astfel încât operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi poată relua responsabilităţile suverane în cadrul graniţelor Ucrainei recunoscute la nivel internaţional. Acest lucru va permite, de asemenea, AIEA să îşi desfăşoare verificările în conformitate cu obligaţiile de garanţii ale Ucrainei în condiţii de siguranţă şi securitate şi în timp util", se arată în declaraţie (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel