Data actualizării:
Data publicării:

Prima luptă între un pilot uman și un avion controlat de inteligența artificială: Un "moment de transformare în istoria aerospațială"

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

În cadrul unui exercițiu desfășurat deasupra bazei aeriene Edwards Air Force Base, localizată în California, două avioane F-16 s-au luptat pentru a testa eficiența inteligenței artificiale în astfel de situații.

În cadrul unui exercițiu desfășurat deasupra bazei aeriene Edwards Air Force Base din California, cele două avioane de luptă F-16 au zburat la viteze de până la 1.200 km/h și s-au apropiat până la 600 de metri în timpul luptelor aeriene, cunoscute și sub numele de "dogfighting" ("luptă de câini" / luptă aeriană).

Unul era cu echipaj, în timp ce celălalt avion era o versiune modificată a F-16, numită X-62A sau VISTA (Variable in-flight simulator test aircraft).

În timpul zborului, algoritmul de inteligență artificială se bazează pe analiza datelor istorice pentru a lua decizii legate de situații prezente și viitoare, susține Agenția pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA), care a efectuat testul.

Acest proces se numește "învățare automată" și este testat de ani de zile în simulatoare la sol, a precizat DARPA, o agenție de cercetare și dezvoltare a Departamentului american al Apărării.

În 2020, așa-numiții "agenți de inteligență artificială" au învins piloții umani în simulări în toate cele cinci confruntări - dar tehnologia trebuia să fie rulată pe bune în aer.

"A spart una dintre cele mai importante bariere"

Piloții se aflau la bordul avionului X-62A în caz de urgență, dar nu a fost nevoie să revină la comenzi în niciun moment în timpul testului dogfight, care a avut loc în septembrie anul trecut și a fost anunțat în această săptămână.

Rezultatul reprezintă un "moment de transformare în istoria aerospațială", a precizat DARPA într-un comunicat, fără a dezvălui ce aeronavă a câștigat dogfight-ul (lupta aeriană).

"Potențialul de luptă autonomă aer-aer a fost imaginabil timp de decenii, dar realitatea a rămas un vis îndepărtat până acum, a declarat secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall.

"În 2023, X-62A a spart una dintre cele mai importante bariere din aviația de luptă. Acesta este un moment de transformare, totul a fost posibil datorită realizărilor revoluționare ale echipei X-62A ACE", a continuat acesta.

"Lupta aeriană este extrem de periculoasă. Așadar, dacă IA poate funcționa eficient într-un mediu atât de periculos ca lupta aeriană, are un mare potențial de a câștiga încrederea oamenilor, pe măsură ce ne îndreptăm spre aplicații mai puțin periculoase, dar la fel de complexe", a spus Colonelul James Valpiani, comandant la școala de piloți de test a Forțelor Aeriene ale SUA.

El a adăugat: "X-62A este o platformă incredibilă, nu doar pentru cercetare și avansarea stadiului testelor, ci și pentru pregătirea următoarei generații de lideri în testare. Am schimbat în mod fundamental paradigma, demonstrând că acest lucru poate fi executat în siguranță și în mod responsabil", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel