Data actualizării:
Data publicării:

Prima Generație fără tutun. Dezbateri aprinse în UE: Conflictul de interese în acest caz este "destul de evident"

Autor: Editor Team
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

O licitație, în valoare de 3 milioane de euro, pentru servicii de cercetare privind implementarea politicii UE de control al tutunului, care are ca scop crearea unei „generații fără tutun”, a fost atribuită Rețelei europene pentru prevenirea fumatului (ENSP) - singura ofertă depusă la licitație - o decizie criticată ca fiind un conflict de interese de europarlamentarul Sara Skyttedal (PPE).  

Proiectul de 3 milioane de euro aparține Agenției Executive Europene pentru Sănătate și Afaceri Digitale (HaDEA) și reprezintă servicii de cercetare și consultanță relevante, atât în cazul executării politicilor UE de control al tutunului, cât și în cadrul Planului European de Combatere a Cancerului. Acesta aspiră, printre altele, să creeze o „generație fără tutun” până în 2040, adică UE să ajungă la o populație de fumători care să însumeze mai puțin de 5% din populația generală.

Singurul candidat în această licitație, care potrivit unui oficial al Comisiei a fost anunțat doar pe Twitter și LinkedIn, este un consorțiu format din Rețeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului (ENSP), Universitatea din Creta și Open Evidence.

Absența unor oferte suplimentare este neobișnuită în aceste licitații și a generat îngrijorări, în timp ce Comisia mizează pe această colaborare pentru a-și extinde reglementările în domeniul tutunului, prin furnizarea de analize juridice, statistice, economice și de sănătate, atât în cazul țigaretelor clasice, cât și în cazul aparatelor inovatoare.

ENSP este un susținător important pentru reglementarea consecventă a produselor din tutun, în întreaga Uniune. ENSP este, de asemenea, un partener proeminent într-o inițiativă populară europeană care vrea să pună capăt vânzării de produse din tutun și nicotină către persoanele născute după 2010, cu scopul ajungerii la o societate fără fumători până în 2030, după ce a contribuit cu 9.000 EUR în sponsorizări.

Conflict de interese?

Conflictul de interese în această chestiune este „destul de evident”, potrivit europarlamentarului Sara Skyttedal, care susține că ENSP poate influența o reglementare mai strictă a noilor produse din tutun, împiedicând utilizatorii să treacă la opțiuni de sănătate mai puțin dăunătoare.

Pe 17 aprilie, Skyttedal a trimis Comisiei o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema conflictului de interese în domeniul controlului tutunului. Momentan, nu a primit un răspuns.

"Cum ne putem aștepta ca grupuri care au adoptat poziții clare împotriva noilor produse cu nicotină și care au făcut lobby public pentru restricționarea acestor produse să ofere o evaluare corectă și imparțială a oportunității pe care aceste produse o prezintă în reducerea efectelor fumatului?", a adăugat ea.

Skyttedal consideră că eforturile de a încuraja fumătorii să se oprească, precum și de a diminua numărul deceselor legate de fumat, vor eșua, deoarece procesul de adoptare a noilor reglementări este lent, ceea ce ar putea pune în pericol strategia UE de luptă împotriva cancerului.

În plus, Comisia s-a dovedit părtinitoare în acest caz, potrivit lui Skyttedal.

Pentru ca CE să se asigure că există puncte de vedere diferite cu privire la reglementarea controlului tutunului, ar trebui să ia în considerare toate părțile implicate în această dezbatere, dar trebuie să țină cont, în special, de vocile persoanelor care încearcă să renunțe la fumat folosind alternative mai sănătoase, a spus Skyttedal, adăugând că UE ar trebui să ia în considerare și modelul țărilor care au reușit să elimine fumatul, precum Suedia.

ENSP: Nu există un conflict de interese

La rândul său, ENSP afirmă că nu există un conflict de interese. "Rolul ENSP este de a oferi expertiză în ceea ce privește aspectele tehnice și științifice legate de controlul tutunului. ENSP și nici un alt membru al consorțiului, de altfel, nu se ocupă de elaborarea politicilor", a declarat pentru EURACTIV secretarul general al ENSP, Cornel Radu-Loghin.

În plus, "însăși ideea" unui conflict de interese nu se aplică unei organizații non-profit care "nu are niciun fel de interes economic în afacerile cu tutun", a declarat Radu-Loghin, adăugând că ENSP poate pune la dispoziția Comisiei "experți apreciați la nivel mondial, cu pregătire academică și experiență remarcabilă".

"Suntem mândri că am contribuit la aproape toate reglementările actuale privind produsele din tutun și nicotină", a declarat Radu-Loghin, adăugând că așteaptă cu nerăbdare reglementări mai stricte împotriva "produselor mortale, care creează dependență".

Conform documentației din cadrul licitației, contractul vizează furnizarea de sprijin tehnic, științific și juridic Comisiei în ceea ce privește politicile și legislația privind controlul tutunului, pentru a "contribui la consolidarea calității, eficienței și impactului acestora", a declarat Radu-Loghin pentru EURACTIV.

Poziția Comisiei, în fața acuzațiilor

Întrebat de EURACTIV, un oficial din partea Comisiei a susținut "prioritatea crucială" în evitarea conflictelor de interese, în special în portofoliul politicilor de control al tutunului și a reamintit că instituția asigură o implementare și o dezvoltare transparentă și deschisă a reglementării, în conformitate cu principiile unei mai bune legiferări.

"Acest proces de evaluare complet transparent permite tuturor părților interesate, consumatorilor și publicului larg să furnizeze dovezi și să își exprime opiniile cu privire la reglementările UE privind controlul tutunului și să se implice în elaborarea politicilor", a declarat oficialul Comisiei.

În cadrul contractului, a reamintit oficialul, ENSP și partenerii săi au semnat o Declarație de onoare și o declarație suplimentară privind absența conflictului de interese în domeniul tutunului și sunt obligați să notifice orice conflict de interese care apare în viitor.

Produsele noi, cum ar fi tutunul încălzit, țigările electronice sau plasturii cu nicotină, au apărut ca o alternativă la fumatul tradițional, care provoacă anual 700.000 de decese în Europa.

Susținătorii acestor produse spun că sunt mult mai puțin nocive decât țigările tradiționale, în timp ce oponenții spun că sunt suficient de dăunătoare și, mai ales, că nu le cunoaștem efectele pe termen lung, având în vedere că au intrat recent pe piață.

Contrar lui Skyttedal, europarlamentarul italian Alessandra Moretti a declarat pentru EURACTIV, în octombrie anul trecut, că oamenii de știință "știu cu siguranță" că noile produse alternative de tutun și nicotină sunt dăunătoare. 

"Dacă nu cunoaștem cu certitudine efectele pe termen lung, nu putem stabili că acestea sunt inofensive", a declarat ea pentru EURACTIV Italia.

"Până în prezent, știm cu siguranță că sunt instrumente dăunătoare. Efectele pe termen mediu și lung le vom vedea în curând și, din păcate, mă tem că vom avea dovezi științifice care să confirme nocivitatea lor pentru sănătate", a avertizat Moretti.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel