Data actualizării:
Data publicării:

Prima fotografie cu Acropola din Atena are aproape 200 de ani. În poză apare chiar și o MOSCHEE

Autor: Ciprian Dumitrache | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Prima fotografie a Partenonului de pe Acropola din Atena a fost făcută în secolul 19.

Partenonul reprezentata o atracție pentru fotografi chiar și în secolul al XIX lea, marturie stând prima fotografie a Partenonului de pe Acropola din Atena, care a fost făcută în august 1839, la două luni după prima prezentare a daghereotipului, precursorul aparatului de fotografiat.

Poza a fost făcută de Pierre-Gustave Joly de Lotbinière, un om de afaceri francez și dagherotipist amator, renumit pentru că a fost primul care a fotografiat Acropola Atenei, dar și câteva monumente egiptene antice.

 

Moscheea de pe Acropolă

 

Prima fotografie a Acropolei surprinde și o moschee, în același cadru cu Partenonul.

O a doua fotografie a Acropolei a fost realizată în 1842 de Joseph-Philibert Girault de Prangey, care fotografiază Partenonul din partea de sud-est. Moscheea tocmai fusese îndepărtată și se observă încă schela de lemn, care a servit la operațiunea de demolare.

Cele două fotografii au fost postate pe contul său de socializare de către Socratis Mavrommatis,care este fotograf al Ministerului Culturii din Grecia.

Mavrommatis își amintește că pe atunci dagherotipurile nu puteau fi reproduse din cauza limitărilor tehnologice, așa că erau copiate ca gravuri care puteau fi apoi tipărite.

Tabloul Parthenon a fost copiat și gravat de Frédéric Martens pentru a fi tipărit pe albumul „Excursions Daguerriennes” (1840–41).

Potrivit acestuia, dagherotipurile originale ale Partenonului și Acropolei este foarte probabil să fi fost pierdute.

De fapt, niciuna dintre plăcile originale ale lui Pierre-Gustave Joly de Lotbinière nu a fost identificată și s-ar putea să fie pierdute. Ceea ce conțineau acestea este cunoscut doar prin intermediul  însemnărilor acestuia din jurnalul personal, care a fost publicat în 2011.

De ce arată ”ca după război”

În ultimul deceniu al secolului al VI-lea d.Hr., Partenonul a fost transformat într-o biserică creștină închinată Fecioarei Maria. După cucerirea otomană, Partenonul a fost transformat într-o moschee, la începutul anilor 1460.

La 26 septembrie 1687, muniția otomană, depozitată în interiorul clădirii, a explodat în urma unui bombardament venețian, care asedia Acropola. Explozia a deteriorat grav Partenonul și sculpturile sale.

Citește și: Românii au talent. "Bombonel" purificat de Alexandru Pârgaru: "Nu-mi strica chakrele în mine" / "Babele de acasă scuipă televizorul" (VIDEO)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel