Data publicării:
Prima ciocolată din Bulgaria, la începutul secolului XX. Un preot ar fi cerut o... sticlă, să vadă cum e. Oamenii nu știau ce este
Cu istoria sa de aproape 2.500 de ani, originară dintr-o regiune geografică aflată în prezent în sudul Mexicului, ciocolata nu a ajuns în Bulgaria până la începutul secolului XX.
"La începutul secolului XX ciocolata era ceva necunoscut şi exotic pentru bulgari", explică curatorul şef al Muzeului Naţional Politehnic din Sofia, Vasil Makarinov, într-o declaraţie pentru BTA.
Pionierul ciocolatierilor pe pământ bulgăresc a fost Velizar Peev - un fost soldat care a luptat în războiul sârbo-bulgar (1885). În 1901 el a înfiinţat primul atelier de ciocolată la Sofia, sub numele "Industria pentru ciocolată şi cofetărie - Velizar Peev". Producea ciocolată, bomboane de lux şi biscuiţi.
"Trimite-ne o sticlă să o încercăm"
Întreprinzătorul s-a confruntat cu o serie de obstacole, printre care şi gustul clientelei: bulgarii din acea perioadă nu erau familiarizaţi cu ciocolata, a mai explicat Makarinov, potrivit Agerpres.. Legenda spune că un preot de ţară, intrigat de noul produs, i-a trimis o scrisoare lui Peev: "Dacă ciocolata este lichidă, trimite-ne o sticlă să o încercăm"
Iniţial, atelierul a angajat doar 10 persoane şi dispunea de 3 - 4 maşini. În anii următori, micuţa afacere s-a dezvoltat, devenind o fabrică serioasă în stil european. Avea 300 de angajaţi, 32 de motoare electrice şi 172 de maşinării moderne.
Anul 1922 a fost foarte important pentru Peev: el a deschis o filială a fabricii de ciocolată la Svoge, la aproximativ 30 de kilometri nord de Sofia şi a achiziţionat noi maşinării şi utilaje de fabricaţie germană şi italiană. Avea chiar şi propria sa centrală electrică, ce funcţiona în Svoge şi chiar a alimentat oraşul cu electricitate, a mai susţinut Makarinov.
Industria ciocolatei la scară mare a fost creată în Bulgaria după Primul Război Mondial. În anii 1930 şi alte fabrici au început să producă ciocolată. Cele mai cunoscute dintre ele erau fabricile lui Stefan Balakchiev, Avram Cheliovski şi Aron Beraha.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News