Prima centrală cu minireactoare nucleare din Europa, va fi construită în România. John Kerry, emisarul lui Joe Biden, explică decizia luată
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
John Kerry, emisarul președintelui SUA pentru problemele climatice, a detaliat motivele pentru care Statele Unite au optat pentru România ca loc pentru construirea primei centrale electrice din Europa care va utiliza reactoare modulare mici (SMR).

John Kerry explică: ”Pentru că românii au mai lucrat cu energia nucleară înainte, pentru că au vrut să facă acest lucru şi pentru că noi credem că are sens. Acestea sunt reactoare nucleare mai mici. Ele sunt mult mai uşor de gestionat, mult mai standardizate, costă mai puţin. Şi au noi măsuri în interiorul lor care oferă siguranţa pe care oamenii o vor cere şi vor să o aibă.”

Istoricul cu energia nucleară în România este un alt motiv, argumentează acesta.

”Românii au gestionat eficient energia nucleara aici, mai mult de 20-26 de ani, am arătat că este uşor de gestionat. Şi noi avem tehnologii noi, apropo, vom face acelaşi lucru. Energia nucleara va face parte din mixul energetic al Statelor Unite şi al altor ţări. În Franţa, reprezintă aproximativ 70% Din toată baza sa energetică. Şi Franţa vinde energie Germaniei şi altor oameni. Conducerea înţeleaptă determină că este mult mai rău să nu faci asta, decât să îmbrăţişezi această posibilitate.” conform spuselor emisarului.

România e lider la capitolul reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni.

”Ar putea fi un lider pentru întreaga regiune în accelerarea acestei tranziţii. M-au impresionat preşedinţii şi premierii din atâtea ţări care au venit aici, în Bucureşti, pentru o conferinţă la care toţi am fost de acord că trebuie să ne mişcăm mai repede în această direcţie nouă. Cred că suntem în pragul a ceva care nu trebuie să fie întunecat şi ameninţător, dar ar putea fi chiat impresionant pentru viitorul pe care-l construim pentru noi înşine şi pentru generaţiile viitoare.” a mai precizat John Kerry, conform Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel