Prim-ministrul finlandez nu refuză donarea de F-18 Ucrainei
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Prim-ministrul finlandez Sanna Marin s-a declarat luni deschisă discuţiilor cu privire la posibilitatea de a dona Ucrainei avioane de luptă F-18 care urmează să fie înlocuite în curând cu avioane F-35 mai moderne, relatează France Presse.

Kievul, care a obţinut recent livrarea de tancuri occidentale, în special Leopard 2 de concepţie germană, cere şi avioane de luptă moderne pentru a apăra spaţiul aerian ucrainean împotriva atacurilor Rusiei.

Armata ucraineană a sugerat să-i fie furnizate F-16, avioane de fabricaţie americană - cele mai disponibile şi tot mai mult înlocuite cu modele mai noi. Finlanda în special, care operează o flotă de F/A-18 Hornet, a anunţat în decembrie 2021 că a făcut o comandă de 64 F-35A la producătorul american Lockheed Martin.

'Vin noile F-35 (...). Când aceste vechi Hornet-uri vor fi casate, putem discuta despre utilizarea lor viitoare', a declarat Marin luni reporterilor. Cu toate acestea, F-35 nu urmează să sosească înainte de 2025. Prim-ministrul finlandez a provocat de asemenea polemică în ţara sa, ridicând deja problema în timpul unei vizite vineri la Kiev.

'Cred că putem avea o discuţie despre Hornet, despre posibilitatea de a le transmite Ucrainei, despre pregătirea ce ar putea fi necesară', a spus ea.

Declaraţiile ei au stârnit critici după ce presa a susţinut că ea nu a discutat în prealabil chestiunea cu şeful statului, precum şi cu ministrul apărării.

Petteri Orpo, şeful partidului Coaliţia Naţională (opoziţie), a considerat 'imprudente' declaraţiile premierului şi faptul că ea a făcut o promisiune care 'nu poate fi ţinută', notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel