Prigojin, "bucătarul lui Putin", insultat de un bărbat care spune că i-a fost coleg de închisoare
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 01 dec 2022, 20:59
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Evghenii Prigojin, numit și "bucătarul lui Putin", a fost insultat de un bărbat care spune că i-a fost coleg de închisoare.

Sasha Kurara, un individ care se prezintă drept fostul său coleg de închisoare al lui Evghenii Prigojin, îl insultă pe omul de afaceri rus, într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare, scrie BFM TV.

"Am ispășit o pedeapsă în același timp", spune Sasha Kurara, într-un videoclip, înainte de a-l ataca pe cel numit bucătarul lui Vladimir Putin, "Am vrut să vă spun că Prigojin este un nenorocit, la propriu".

Sasha Kurara spune că Evghenii Prigojin "a fost printre cei mai de jos dintre deținuți. Își cunoștea locul și își acceptat locul".

"Voi, cei care vă alăturați Grupului Wagner, să știți că veți fi sub steagul unui bulangiu", a adăugat el.

Michel Goya, consultant BFMTV pentru Apărare, face însă apel la "atenție la tot ce se difuzează" despre omul de afaceri rus: „aceasta face parte dintr-o competiție internă a anumitor rivalități” într-un mediu "în mare măsură mafiot"

Fost bandit și prizonier în anii 1980, Evghenii Prigojin și-a făcut apoi avere în afacerile restaurantelor, înainte de a se alătura oligarhilor ruși apropiați de Vladimir Putin. În 2014, a fondat organizația paramilitară Wagner, care activează acum în mai multe țări și în special în Mali.

Bucătarul lui Putin susține că un fost general american comandă un batalion al companiei de mercenari Wagner

Răspunzând la o întrebare a ziarului finlandez Helsingin Sanomat, omul de afaceri rus a răspuns: "Nu sunt mulţi cetăţeni finlandezi la Wagner PMC, aproximativ 20 de persoane. Din motive evidente, nu pot oferi informaţii exacte despre ei".

"Am o părere foarte bună despre finlandezi pe câmpul de luptă. Aceştia luptă în cadrul unui batalion britanic (parte a lui Wagner) care este comandat de un cetăţean american, un fost general al Marine Corps", a adăugat Evgheni Prigojin, citat de serviciul de presă al companiei sale Concord.

Evgheni Prigojin, care a fost supranumit "bucătarul lui Putin" din cauza contractelor grupului său de catering cu Kremlinul, se spune că a devenit miliardar datorită contractelor publice pe care le-a obţinut. El face obiectul unor sancţiuni din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite.

În septembrie, el a dezvăluit pentru prima dată că a fondat Wagner în 2014 pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa organizaţiei de mercenari în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină. 

De mai mulţi ani, Wagner este suspectat că joacă un rol în promovarea ambiţiilor Kremlinului, inclusiv în Ucraina, unde luptători din grupul paramilitar au fost în prima linie în timpul ofensivei lansate în februarie. La începutul lui noiembrie, Wagner şi-a deschis primul sediu în Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime al Rusiei, reaminteşte AFP.  Vezi mai mult AICI.

Prigojin a trimis Parlamentului European un baros pătat de sânge. Bogdan Chirieac: Un atac împotriva democrației, caracteristic organizațiilor de tip terorist

Evgheni Prigojin susține că a trimis un baros pătat de sânge fals către Parlamentul European, o amintire a uciderii cu un baros a unui luptător după ce a fost recapturat. Gestul lui Prigojin a venit în timp ce Parlamentul European se pregătea să condamne Grupul Wagner. Imaginile postate pe rețelele sociale arată o cutie de vioară cu un baros cu urme de sânge. Nu este clar dacă petele sunt reale sau pictate cu vopsea.

Totul s-a întâmplat în contextul în care site-ul Parlamentului European a fost lovit de un atac cibernetic la scurt timp după ce s-a votat favorabil rezoluția prin care Rusia este considerată stat sponsor al terorismului. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat la Realitatea Plus gestul lui Evgheni Prigojin. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?