Prigojin a obţinut ce a vrut. Armata rusă va livra grupului Wagner muniţie pentru Bakhmut
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube DW
Foto: Captură video Youtube DW
Şeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat duminica aceasta că are "promisiunea" armatei ruse că va primi mai multe muniţii şi arme, după ce a ameninţat că, în lipsa sprijinului, îşi va retrage mercenarii din oraşul ucrainean Bahmut, transmite AFP.

"În noaptea aceasta, am primit un ordin de luptă (...). Au promis să ne dea toate muniţiile şi armele de care avem nevoie pentru a continua operaţiunile", a susţinut Prigojin, într-un mesaj audio difuzat de serviciul său de presă.

"Ne-au jurat că tot ce este necesar va fi furnizat pe flancurile noastre (în jurul Bahmutului - n.r.) pentru ca inamicul să nu le străpungă şi ni s-a spus că putem acţiona la Artiomovsk (numele sovietic al Bahmutului - n.r.) aşa cum considerăm că este necesar", a adăugat el.

Prigojin a mai spus că generalul Serghei Surovikin va lua de acum înainte "toate deciziile referitoare la operaţiunile militare ale Wagner în cooperare cu Ministerul Apărării rus".

"Este singura persoană cu stele de general de armată care ştie să lupte", a spus Prigojin.

Generalul Surovikin a fost numit comandant al forţelor ruse din Ucraina în octombrie anul trecut, spre marea satisfacţie a lui Evgheni Prigojin, cu puţin timp înainte ca armata rusă să se retragă din Herson în faţa unei ofensive ucrainene.

Dar Serghei Surovikin a fost înlocuit între timp, în ianuarie, în această poziţie, de generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al Forţelor Armate, criticat în mod constant de şeful Wagner.

Vineri, Evgheni Prigojin a ameninţat că îşi va retrage mercenarii săptămâna viitoare din oraşul Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, acuzând Statul Major rus că nu-i trimite muniţie.

Şeful Wagner acuză de luni de zile Statul Major rus că nu a furnizat suficientă muniţie oamenilor săi pentru a-i priva de o victorie la Bahmut, care ar pune în umbră performanţele armatei regulate a Moscovei.

Sâmbătă, el i-a cerut totodată ministrului apărării rus Serghei Şoigu să transfere liderului cecen Ramzan Kadîrov poziţiile ocupate în prezent de Wagner în Bahmut.

Potrivit EFE, Prigojin nu a dezvăluit dacă mercenarii săi vor rămâne în cele din urmă să lupte în Bahmut după ce au primit promisiunea Moscovei că Wagner va avea suficientă muniţie pentru a-şi continua activitatea în oraşul ucrainean asediat, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel