Data actualizării:
Data publicării:

Prezidențialele și trollii. Poliția Română anunță că a găsit ”indicii”. A fost deschis dosar penal

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Au fost găsite indicii de imixtiune în alegerile prezidențiale din România. 

”Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, referitoare la existența unor entități, create în scopul dezinformării în mediul online, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

Structurile Ministerului Afacerilor Interne au demarat verificări privind situația semnalată, în urma cărora au rezultat indicii cu privire la posibila săvârșire a unor infracțiuni.

În acest context, Poliția Română s-a sesizat din oficiu și a întocmit un dosar penal, cu privire la posibile infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune și comunicarea de informații false.

Documentele întocmite au fost înaintate unității de parchet competente” anunță IGPR. 

”Toate aceste conturi au fost blocate”

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat, de asemenea, că ”După discuţii foarte aplicate cu celelalte autorităţi din România care au atribuţii directe în implementarea acestor drepturi şi obligaţii ale reţelelor de socializare, în speţă ANCOM şi AEP, în urma sesizărilor pe care le-am transmis mai departe către platformele Meta şi TikTok, am primit un raport în care este evidenţiat faptul că astăzi, în România, au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe reţele organizate care încearcă să obţină conţinut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aceste alegeri prezidenţiale şi parlamentare. În momentul de faţă, toate aceste conturi au fost blocate. Au fost identificate aceste reţele care, în integralitatea lor, au fost blocate. Vorbim în cazul fiecărui avatar de cont de alte zeci sau sute de conturi, aflate în spatele acelui cont. În momentul de faţă, continuă investigaţia, pentru că au fost făcute zeci de reclamaţii”. 

”Prima dată fac referire la conţinut inautentic. Foloseau nume fictive, care de fapt nu există. Foloseau, promovau anumiţi candidaţi, promovau hate speech împotriva altor candidaţi. Şi promovau un conţinut inautentic, care era creat inclusiv cu instrumente de inteligenţă artificială. Este de competenţa autorităţilor să stabilească graniţa dintre conţinut ilegitim şi inautentic şi conţinut ilegal. Vorbim despre acţiune care, în funcţie de gravitatea situaţiei, poate fi încadrată în sancţiune pur electorală sau chiar în zona de infracţiune. Dar asta vor stabili autorităţile competente. Nu stabilim noi lucrul ăsta la Ministerul Cercetării şi Digitalizării”, a afirmat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel