Prezidenţiale în Brazilia: Lula da Silva conduce detaşat în faţa lui Bolsonaro (sondaj)
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Bolsonaro a rupt tăcerea după înfrângerea sa electorală în faţa lui Lula: Mă doare sufletul - Foto Agerpres
Bolsonaro a rupt tăcerea după înfrângerea sa electorală în faţa lui Lula: Mă doare sufletul - Foto Agerpres
Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva păstrează un avans confortabil de 18 puncte în faţa actualului şef al statului, Jair Bolsonaro, pentru alegerile prezidenţiale din octombrie, potrivit unui sondaj publicat joi de institutul Datafolha, notează AFP.

Lula, 76 de ani, care candidează pentru al treilea mandat după ce a guvernat ţara din 2003 până în 2010, este creditat cu 47% din intenţiile de vot pentru primul tur, rezultat identic ca şi în ultimul sondaj de opinie al aceluiaşi institut, în urmă cu o lună.

În ce îl priveşte, Jair Bolsonaro, 67 de ani, progresează doar cu un punct, la 29%, şi nu pare să beneficieze deocamdată de anunţul cheltuielilor sociale aprobate în urmă cu două săptămâni de parlament. Datafolha subliniază, totuşi, că preşedintele de extremă dreaptă a câştigat trei puncte într-o lună printre cei mai săraci alegători (54% pentru Lula, 23% pentru Bolsonaro) şi şase puncte în rândul femeilor (46% pentru Lula, 27% pentru Bolsonaro).

Cu două luni înainte de aceste alegeri care se anunţă foarte polarizate, ceilalţi candidaţi în cursă se mulţumesc din nou doar cu rezultate modeste, Ciro Gomes (centru-stânga) fiind citat de doar 8% dintre cei chestionaţi şi Simone Tebet (centru-dreapta) 2%. Sondajul Datafolha a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 2.556 de persoane în zilele de 27 şi 28 iulie.

'Alegătorii lui Lula şi Bolsonaro sunt destul de convinşi' de votul lor

Pentru analistul politic Adriano Laureno, de la firma de consultanţă Prospectiva, acest statu quo arată că 'alegătorii lui Lula şi Bolsonaro sunt destul de convinşi' de votul lor.

În opinia sa, măsurile sociale anunţate de guvern în favoarea cheltuielilor excepţionale aprobate de parlament ar putea permite 'reducerea decalajului' dintre Lula şi Bolsonaro, dar 'nu ar trebui să aibă un impact suficient' pentru a întoarce valul în favoarea actualul preşedinte.

Acesta din urmă riscă, aşadar, 'să-şi intensifice punerea în cauză a sistemului electoral şi instituţiilor'. Săptămâna trecută, Jair Bolsonaro a criticat din nou sistemul electoral brazilian în faţa câtorva zeci de ambasadori, afirmaţii care au făcut scandal. În ultimele luni, Jair Bolsonaro şi-a intensificat atacurile împotriva sistemului de urne electronice în vigoare din 1996, ceea ce, potrivit unor analişti, echivalează cu pregătirea terenului pentru o contestare a rezultatelor de la urne în caz de înfrângere, scrie Agerpres.

Citește și - După criticile lui Bolsonaro, Washingtonul laudă sistemul electoral brazilian

Alegerile braziliene "servesc drept model în lume", a afirmat marţi, 20 iulie, ambasada Statelor Unite în Brazilia, la scurt timp după declaraţiile preşedintelui Jair Bolsonaro care a pus încă o dată la îndoială sistemul electoral brazilian.

"Alegerile din Brazilia, testate de-a lungul timpului de sistemul electoral şi de instituţiile democratice, servesc drept model pentru naţiunile din emisfera noastră şi din întreaga lume", a spus ambasada Statelor Unite într-o nota publicată de serviciul său de presă, potrivit Agerpres.

La începutul săptămânii, într-un discurs de aproape o oră în faţa a zeci de ambasadori, şeful statului brazilian a spus ca doreşte să "corecteze defecţiunile" sistemului electoral cu trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, atacând încă o dată sistemul de vot electronic.

De luni de zile, preşedintele Bolsonaru a instilat ideea că scrutinul ar putea fi fraudulos din cauza votului electronic, fără a oferi nici cea mai mică dovadă într-o ţară în care aceasta formulă şi-a demonstrat fiabilitatea încă din 1996. "Statele Unite au încredere în forţa instituţiilor democratice ale Braziliei. Ţara are un bilanţ solid în materie de alegeri libere şi corecte, cu o transparenţă şi niveluri ridicate de participare", a subliniat ambasada americană. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel