Prezidenţiale 2019, turul I. Like-uri vs voturi. Cine este MARELE perdant
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
LIKE
LIKE
Candidaţii la alegerile prezidenţiale s-au lăudat, de foarte multe ori, cu numărul urmăritorilor din mediul online, urmăritori pe care foarte mulţi au ajuns să îi considere chiar bazin electoral stabil. Cu toate astea, socoteala de pe Facebook nu se potriveşte cu cea de la vot pentru toţi candidaţii. 

Preşedintele Klaus Iohannis, care a reuşit să obţină  3.394.365 voturi, a primit, pe pagina sa de Facebook, 1.846.498 like-uri. Cu toate astea, încă 1,8 milioane de români urmăresc pagina preşedintelui, fără a o fi apreciat. Astfel, se poate spune că numărul de voturi din turul I este cumva direct proporţional cu numărul de admiratori pe reţelele de socializare. 

Viorica Dăncilă, candidatul PSD şi contracandidatul din turul II al lui Klaus Iohannis, a arătat însă că numărul like-urilor de pe Facebook nu contează neapărat la vot. Astfel, deşi are doar 69.331 aprecieri pe pagina de socializare, Viorica Dăncilă a fost votată de peste 2 milioane de români. O diferenţă uriaşă! 

Alexandru Cumpănaşu, marele perdant 

Cu aproximativ 120.000 de like-uri pe pagina de socializare, liderul USR, Dan Barna, a terminat pe locul al treilea, la distanţă destul de mare de Viorica Dăncilă. Acesta a adunat doar puţin peste 1,3 milioane de voturi. 

Dar marele perdant este de departe Alexandru Cumpănaşu. Cu o notorietate obţinută în urma tragediei de la Caracal, Alexandru Cumpănaşu a decis să candideze la alegerile prezidenţiale, susţinut şi de cei aproape 300.000 de urmăritori de pe Facebook. Concret, 309.611 persoane au apreciat pagina de Facebook a lui Cumpănaşu şi alte 330.000 au urmărit-o. Cu toate astea, la vot candidatul Cumpănaşu a strâns doar 115.000 voturi. 

Ramona Ioana Bruynseels a reuşit să convingă un număr de aproape 2 ori mai mare de oameni decât cei care o urmăresc pe reţelele de socializare pentru a-i da votul de încredere. Astfel, deşi pagina sa este apreciată de 138.186 persoane, candidatul PPUSL a obţinut peste 234.000 de voturi. 

Mircea Diaconu, cu puţin peste 64.000 de urmăritori pe reţelele de socializare, a obţinut 808.000 voturi, în timp ce Theodor Paleologu, cu 93.000 de fani pe Facebook, a obţinut 514.739 voturi. Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a obţinut 356.230 voturi, în condiţiile în care are doar 29.000 de like-uri pe Facebook. 

Singurul care pare să-şi fi atins bazinul electoral de pe Facebook este Viorel Cataramă. Acesta a obţinut aproximativ 44.000 de voturi, în timp ce pe Facebook are 42.000 de aprecieri. Şi 

Topul candidaţilor cu cele mai puţine like-uri 

Ninel Peia, Cătălin Ivan, John Ion Banu, Bogdan Stanoevici şi Sebastrian Popescu au obţinut cele mai puţine voturi în turul I, între 0,3 şi 0,4 la sută, însă nici numărul de urmăritori de pe Facebook nu este spectaculos. Astfel, doar Cătălin Ivan iese puţin din sfera anonimatului, cu 23.000 de like-uri, în timp ce la polul opus se află Bogdan Stanoevici, care are doar un cont personal, nu o pagină de candidat. 

Sebastian Popescu are 2500 de like-uri, Ninel Peia 794, în timp ce John Ion Banu are doar... 385 de urmăritori. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel