Prezidențiale 2019. Liste suplimentare pe hârtie în diaspora, introduse de PNL și USR cu scandal. Amendament uitat
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Alegeri FOTO AGERPRES
Alegeri FOTO AGERPRES
Un amendament controversat a fost introdus, de PNL și USR, în proiectul legislativ care a modificat legea pentru alegerea președintelui României. A fost trecut cu vederea, fiind acoperit de alte modificări mai importante, precum extinderea votului în diaspora la trei zile sau prelungirea programului în secțiile de votare. 

La începutul lunii iulie 2019, când a trecut prin Camerele Parlamentului modificarea legii 370/2004, pentru alegerea Președintelui României, în toată presa a apărut o precizare: ”Un amendament controversat la dezbaterile din Comisia Camerei Deputaților a fost cel referitor la întocmirea listelor electorale suplimentare pe suport de hârtie, care a fost admis în cele din urmă, cu condiția ca acestea să fie făcute doar în cazul în care sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal nu mai funcționează. Amendamentul a fost introdus de grupurile de deputați PNL și USR.”

Atunci, prin același proiect de lege, a fost extins dreptul de vot în diaspora la trei zile/tur electoral. Prin urmare, amendamentul susținut de grupurile PNL și USR a fost trecut ușor cu vederea, deși era controversat și deși a trecut condiționat.

Iată ce a introdus respectivul amendament, în legea pentru alegerea Președintelui României, cu privire la listele suplimentare: 

Articolul 9

(6) Listele electorale suplimentare din străinătate sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

(7) În situaţia disfuncţionalităţii Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare din străinătate se întocmesc pe suport hârtie şi cuprind rubrici pentru numele şi prenumele, codul numeric personal şi semnătura alegătorului.

Conform legii modificate, biroul electoral al secției de votare este capacitat să ia deciziile pe loc pentru a soluționa întâmpinările formulate cu privire la înscrierea alegătorilor în listele electorale suplimentare. 

Același articol mai arată, la punctul 1f, că listele electorale suplimentare se întocmesc și pentru ”alegătorii care votează în străinătate fără a fi formulat o cerere conform art. 8 alin. (1).”

Articolul 8(1) se referă la românii care se puteau înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel