Data publicării:
Previziuni sumbre: jumătate din populație ar putea suferi de miopie în 2050
Riscăm să ne pierdem vederea dacă obişnuim să stăm cu ochii în telefoane mai mult decât este recomandat.
O treime dintre copii petrec mai mult de cinci ore pe zi în fața ecranelor, pe durata vacanței de vară, ceea ce le-ar putea provoca leziuni oculare pe termen lung, au avertizat experți citați de publicația britanică Express. Un studiu la care au participat 1.500 de părinți a constatat că patru din zece nu erau complet conștienți de faptul că perioadele lungi în care copiii utilizează gadgeturi precum tabletele sau telefoanele, pot fi o cauză principală a problemelor oculare, cum ar fi miopia și doar unul din cinci (21%) se simte deosebit de îngrijorat de utilizarea excesivă a ecranelor și de eventualele daune pe care le pot face acestea. În ciuda faptului că experții recomandă vizita la oftalmolog pentru a ajuta la scăderea riscului de probleme de sănătate oculare pe termen lung, aproape o treime (31 la sută) dintre părinți nu au dus copiii niciodată la medic pentru un control al ochilor. Mai mult decât atât, 38% din părinți nu știu semnele sau simptomele la care ar trebui să le indică că micuții ar avea miopie, în timp ce 42 la sută nu au știut că afecțiunea este ireversibilă sau incurabilă.
Matt Oerding, fondatorul Global Myopia Awareness Coalition, a declarat: ”Până în 2050, se estimează că 50% din populația globală va suferi de miopie și deja întâmpinăm o creștere a miopiei la copii”, potrivit Express. Oerding a adăugat că „anumite activități pot contribui la progresia miopiei, cum ar fi timpul petrecut în fața ecranului și știm că în vacanțele școlare de vară, copiii stau și peste 5 ore pe zi folosind dispozitive cu ecrane nocive pentru sănătatea ochilor.” „Pentru a sprijini viitorul sănătății ochilor pe termen lung a copiilor, dorim să încurajăm părinții să-și determine copiii să participe la activități de „salvare a vederii” și schimburi fără ecrane. Doar 76 de minute în plus pe zi afară pot reduce riscul de miopie cu 50 la sută – așa că să începem acum”, a mai spus acesta.
Optometristul Dr. Keyur Patel, care lucrează cu GMAC, a declarat: „Miopia este în creștere la copii și a devenit o problemă de sănătate globală, este o boală ireversibilă și poate fi o barieră în calea împlinirii potențialului copilului, deoarece presupune lși dureri de cap și probleme de concentrare”.
Ce este sindromul privitului la calculator
Sindromul privitului la calculator, cunoscut si sub numele Suprasolicitarea digitală a ochilor, este combinația problemelor de ochi și vedere asociate cu utilizarea calculatoarelor și a altor dispozitive electronice. O lucrare de cercetare spune că, multe persoane petrec 10 sau mai multe ore pe zi privind aceste display-uri.
Cei mai comuni factori ai Sindromului privitului la calculator (CVS) sau suprasolicitarea digitală a ochilor sunt:
lumina slabă
privire fixă pe un ecran digital
distanțe neadecvate de vizionare
poziția incorectă a scaunelor
probleme de vedere necorectate
Individual sau în multe cazuri, este o combinație a acestor factori. Combinația devine și mai periculoasă atunci când stați în fața ecranului unui computer pentru o lungă perioadă de timp si purtați în același timp lentile de contact. Medical News Today raportează că atunci când oamenii lucrează la calculator, rata lor de clipiri scade cu doua treimi, ceea ce poate duce la ochi uscați, usturători. Aceasta este în special o problemă pentru purtătorii lentilelor de contact, care sunt deja supuși riscului de senzație de ochii uscați, așa că medicii recomandă folosirea picăturilor pentru lubrifiere
Statistici ale sindromului privitului la calculator (CVS)
Sunt mai mult de 10 milioane de vizite la medici oftalmologi în fiecare an pentru probleme legate de CVS
Dacă petreceți mai mult de 2 ore pe zi în fața calculatorului exista un risc de 90% să dezvoltați CVS
Fără corectarea corespunzătoare a vederii, productivitatea lucrătorului poate scădea cu până la 20%
Suprasolicitarea digitală a ochilor este prima plângere legată de computer
Lucrătorii din țările occidentale petrec 6 ore lucrând la calculator, ceea ce înseamnă 1548 ore anual
Pentru a minimiza problemele legate de ochi, atunci când lucrați de calculator, amintiți-vă de regula 20–20–2016 pacienți noi sunt tratați lunar de către un medic oftalmolog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News