Data actualizării:
Data publicării:

Previn mai multe cutremure mici un seism devastator? Răspunsul experților

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Mulți speră că seria de cutremure din ultima vreme previne un seism major, ca acela din 1977. Publicul crede că energia care este eliberată de un singur cutremur puternic este”disipată” de mai multe cutremure mici, care nu fac pagube materiale. Ce spun experții?  

Cititorii DC NEWS au răspuns la un sondaj cu privire la efectele cutremurelor mici ca intensitate, dar frecvente în ultima vreme. 53% dintre cei care au votat sunt de părere că "se descarcă tensiunea din scoarță, deci putem scăpa de un cutremur major, dacă se produc mai multe cutremure mici".

Dan Lungu, expert în siguranţa structurilor la Universitatea de Construcţii din Bucureşti, a declarat DCNews că este nevoie de mii de astfel de cutremure pentru a se descărca tensiunea pe care o descarcă un cutremur devastator. Profesorul ne-a explicat că un cutremur de până în trei grade, înainte ca site-ul INFP să posteze informații în timp real, nici nu era anunțat.

"Aceste mici cutremure nu descarcă  tensiunea din scoarță pentru că au valori energetice mici și practic sunt nesemnificative. Ar trebui să se producă mii de astfel de cutremure ca să echivaleze energia descărcată într-un singur seism puternic. Ca să prevenim pierderile materiale și de vieți omenești, singura soluție este consolidarea imobilelor. Și, evident, educarea populației", ne-a declarat prof. Dan Lungu.

De ce durează puțin cutremurele din seria ”mici și dese”

La începutul săptămânii s-a mai produs în Vrancea un seism resimțit în Capitală. Cutremurul a avut 4,6 grade pe scara Richter. Mișcarea seismică a fost percepută drept una scurtă. Mulți nici nu au avut timp să își dea seama că se produce un cutremur. 

"Ca să înțeleagă lumea, e ca și cum ai rupe un creion. Folosești puțină energie și se rupe imediat. Să rupi o ramură de copac, e mai greu, este nevoie de o energie mai mare și un interval de timp mai lung, în care trebuie să oscileze lemnul. De aceea, cutremurele mici durează mai puțin decât cele cu impact semnificativ, care descarcă o energie mai mare", a spus prof. Lungu.

Citește și: Scenariu apocaliptic, ce se întâmplă după un cutremur de 8 grade în București

 

Opt cutremure de peste 4 grade, în 2015

Un cutremur puternic, ar trebui să aibă peste 7 grade pe scara Richter ca să producă pagube materiale și pierderi de vieți omenești. De la începutul anului 2015, în România au mai avut loc  opt cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade pe scara Richter.

- 3 ianuarie, ora 5:39: 4,2 grade pe scara Richter

- 4 ianuarie 2015, ora 21:40: 4,3 grade pe scara Richter

- 12 ianuarie 2015, ora 8:08: 4,1 grade pe scara Richter

- 14 ianuarie 2015, ora 5:10: 4,1 grade pe scara Richter

- 24 ianuarie 2015, ora 09:55: 4,6 grade pe scara Richter

- 21 februarie 2015, ora 21:10: 4,2 grade pe scara Richter

- 27 februarie 2015, ora 8:11: 4,2 grade pe scara Richter

- 16 martie 2015, ora 17:49: 4,6 grade pe scara Richter

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel