Prevenirea separării copilului de familie. Modificările aduse de Guvern
Data publicării:
Autor: Ana Maria Elena Ciobanu
WhatsApp
foto ilustrativ
foto ilustrativ
Guvernul a modificat organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie. 

În data de 16 noiembrie 2023, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență a Guvernului . Prin aceasta s-a dorit completarea articolului 21 din Legea 156/2023.

În Nota de Fundamentare s-a prezentat situația pentru care era nevoie de o completare a art.21 din Legea nr.156/2023 privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie și anume mecanismul de plată al fondurilor care nu este condiționat de realizarea indicatorului-cheie de performanță ce e asociat cu obiectivul de politică, referitor la reducerea numărului de copii care intră în sistemul de protecție special. Din acest motiv s-a dorit să se impună „condiționarea mecanismului de finanțare prezentat la punctul 2.2 de realizarea indicatorului cheie de performanță asociat obiectului de politică publică, respectiv diminuarea cotei procentuale de finanțare a centrelor de zi licențiate, destinate prevenirii separării copilului de familie, organizate la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor, cu 25%, dacă pentru copiii cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ teritorială în care funcționează centrul de zi, aflați în una din situațiile de vulnerabilitate prevăzute la art. 5, se stabilește o măsură de protecție specială conform prevederilor art. 62 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, fără ca anterior aceștia să beneficieze de serviciile centrului de zi”.

Ordonanța de urgență a Guvernului

În acest sens, Guvernul a adoptat prin Ordonanța de Urgență un articol unic care prevede completările aduse art. 21 din Legea nr. 156/2023 privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 484 din 31 mai 2023, prin adăugarea aliniatului 3 care prevede:

”(3) Cota procentuală de finanțare a centrelor de zi licențiate, destinate prevenirii separării copilului de familie, organizate la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor, prevăzută la alin. (2) se diminuează cu 25%, dacă pentru copiii cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ teritorială în care funcționează centrul de zi, aflați în una din situațiile de vulnerabilitate prevăzute la art. 5, se stabilește o măsură de protecție specială conform prevederilor art. 62 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, fără ca anterior aceștia să beneficieze de serviciile centrului de zi. ”

Odată cu această schimbare a art. 21, în Nota de Fundamentare se prezintă beneficiile și costurile estimate prin introducerea unor indicatori de bază care să asigure finanțarea justă a serviciilor sociale destinate prevenirii separării copilului de familie, stimulând în același timp creșterea și întărirea eforturilor de prevenire a separării copilului de familie în sensul adoptării unor măsuri eficiente care să prevină intrarea copiilor provenind din familii aflate în diferite situații de risc în sistemul de protecție specială. De asemenea, se precizează că actul normativ „va contribui la stimularea autorităților de la nivel local în vederea dezvoltării și înființării de servicii sociale destinate prevenirii separării copiilor de familie, prin asigurarea finanțării acestora de la bugetul de stat, într-o proporție de maximum 50% pentru cei care asigură evitarea intrării copiilor proveniți din familii la risc în sistemul de protecție special”, precum și la „asigurarea protecției și promovării dreptului fundamental al oricărui copil de a fi crescut și îngrijit în propria familie, în conformitate cu prevederile Convenției cu privire la drepturile copilului, adoptată de Adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite la 20 noiembrie 1989 și ratificată de România prin Legea nr. 18/1990 pentru ratificarea Convenției cu privire la drepturile copilului și a legislației naționale în domeniu, reprezentată de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel