Prețurile locuințelor ar putea crește cu 20-30% în 2022
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay
Deși, pe termen scurt cumpărătorii așteaptă ca prețurile locuințelor să înceapă să scadă în perioada următoare, toate perspectivele indică o creștere.

Motivele indicate sunt de ordin tehnic și nu de sentiment al pieței, scumpirea materiilor prime, a materialelor de construcții, creșterea inflației și incertitudinile macro-economice determinându-i pe dezvoltatorii să aleagă pentru scumpirea locuințelor, în special pentru cele care vor fi finalizate în această perioadă.

Potrivit lui Cristian Nicola, fondatorul companiei de consultanță imobiliară Investpoint, dacă estimările de la începutul anului legate de evoluția prețurilor era bazată pe un sentiment de optimism transferat din 2021, acum, motivele de scumpire sunt de factură negativă.

„În ianuarie speram, odată cu ridicarea restricțiilor din pandemie, că vom vedea o revenire a zonei de normalitate în 2022, așa cum o știam în urmă cu 2-3 ani. INS arăta că aveam cu 10% mai multe locuințe, în ianuarie 2022 vs ianuarie 2021. Trendul era pozitiv, dar a venit războiul din Ucraina, un conflict la granița noastră, care ne influențează, direct și indirect, din punct de vedere economic. 

 Și cred că ne va influența și în următorii 3-5 ani, prin prisma a ceea ce se întâmplă cu scumpirea materialelor de construcții, a energie și așa mai departe”, a explicat, pentru wall-street.ro, Cristian Nicola.

Potrivit lui, suntem în situația care mulți dezvoltatori, dacă au avut ocazia să pună în standby dezvoltarea proiectelor, au făcut-o imediat, dar situația dezvoltatorilor este mai puțin complicată în situația curentă, decât a fost în cazul crizei din urmă cu 15 ani.

Circa 70% dintre materialele de construcții sunt importate

„Din fericire (pentru dezvoltatori), perspectivele sunt mai bune decât perioada de criză începută în 2008, cu criza creditelor. Acum mulți dezvoltatorii, în special cei mari, dar și o parte dintre cei mici, au cash și nu mai au presiunea creditului bancar, așa că pot să iamult mai ușor decizia de a frâna sau chiar de a bloca anumite proiecte, nemaiavând presiunea băncilor de a vinde”, a mai spus Cristian Nicola.

O cauză majoră este aceea că nu avem industrie locală, circa 70% dintre materialele de construcții sunt importate. Depindem foarte mult de importuri.

„În momentul de față vedem o scumpire accelerată a materialelor de construcție. O cauză importantă este aceea că nu mai avem industrie locală, circa 70% dintre materialele de construcții sunt importate, iar acele materiale care sunt produse la noi sunt făcute tot din materie importată. Prin urmare, depindem foarte mult de importuri”, a spus Cristian Nicola. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel