Prețurile la pompă ar putea EXPLODA dacă Rusia invadează Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Prețurile petrolului ar putea crește peste măsură dacă Rusia va ataca Ucraina. 

Dacă Rusia invadează Ucraina, occidentalii obosiți de inflație vor plăti probabil prin prețul de la pompă, scrie Matt Egan pentru CNN. Prețurile petrolului au ajuns deja la maximul ultimilor șapte ani în ultimele zile. Un conflict între Rusia și Ucraina, despre care Casa Albă a avertizat că ar putea fi iminent, ar avea potențialul de a le duce mult mai sus.

Asta pentru că Rusia este al doilea producător de petrol de pe planetă, doar în urma Statelor Unite. Și Ucraina este un centru cheie de tranzit energetic, de unde circulă o mare cantitate de exporturi rusești de gaze naturale către Europa.

Investitorii s-ar putea ”arunca cu capul înainte”

O invazie a Ucrainei ar declanșa temeri imediate și sancțiuni din partea Washingtonului asupra vastelor resurse energetice ale Rusiei, ar putea duce la deteriorarea infrastructurii energetice a regiunii și ar ridica speculații conform cărora Vladimir Putin armonizează exporturile de gaze naturale și țiței. Investitorii ar cumpăra mai întâi și ar pune întrebări mai târziu.

„Există o șansă foarte bună să ajungem la 100 de dolari. Va fi un trend inflaționist cu un semn de exclamare. Nu avem deloc nevoie de asta. Nu ne putem permite deloc asta”, a declarat Robert Yawger, director de contracte în domeniul energiei la Mizuho Securities.

Războiul ar crește fără limite prețul petrolului

Este imposibil de spus cât de mult ar crește prețurile și cât de mult timp ar rămâne ridicate, dar petrolul de 100 de dolari barilul ar ridica cu siguranță prețurile la pompă. Și asta înseamnă că un conflict Rusia-Ucraina are potențialul de a afecta majoritatea Occidentului. Prețurile benzinei au început deja să crească în ultimele zile. Media națională a atins 3,32 de dolari pe galon miercuri, în creștere de la minimul recent de 3,28 de dolari.

„Dacă există un război cu Rusia, atunci totul e pierdut”, a declarat Claudio Galimberti, vicepreședinte senior de analiză la Rystad Energy.

Prețurile petrolului au crescut brusc săptămâna aceasta, iar analiștii spun că preocupările legate de un conflict Rusia-Ucraina au contribuit la aceste creșteri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel