Prețurile la case și apartamente vor exploda în 2022, cu sfânta susținere a românilor care se mulțumesc cu orice le dă dezvoltatorul. Ne complacem să fim proprietari săraci
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay
Prețurile la apartamente și case continuă să crească, iar specialiștii din domeniu anticipează că vor ”exploda” în 2022. 

Anul acesta, prețurile la apartamentele și casele nou-construite au continuat să crească, odată cu creșterea prețurilor la materialele de construcții. Deși unele blocuri erau deja în picioare când s-au majorat prețurile la materiile prime, în toată lumea, nu doar în România, investitorii au crescut prețul cu ”piața”, profitând de avantajul financiar. Cererea este crescută chiar și-n aceste condiții, astfel că afacerile din imobiliare nu pot fi decât înfloritoare. 

Necesar de 1 milion de locuințe în România, dar nu suntem în America aici

”BNR nu monitorizează piața imobiliară, nu o are în gestiune, dar e atentă ce se întâmplă pe această piață cu un rol important. Eu, personal, nu văd, la această oră, un pericol care să vină de pe piața imobiliară. Poate că multe prețuri sunt exagerate, dar se lucrează cu două prețuri, prețul afișat și prețul plătit, e o diferență între ele” explica Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, într-un interviu pentru DCNews. El mai spunea: ”Necesarul, la ora asta, de locuințe în România, e de peste un milion”, precizând însă că ”nu sunt bani pentru a le cumpăra, nu suntem în America aici”. Vezi aici mai mult

Odată cu creșterea prețurilor în marile orașe, dar și cu pandemia, s-a pus o frână ușoară dezvoltărilor imobiliare, în favoarea caselor din zonele rurale. Prețul unei case la țară, cu hectare de teren, este egal cu cel al unei garsoniere lângă București. 

”Există o categorie tot mai numeroasă care alege să migreze către oraşele mai mici, mulţi angajaţi având încă avantajul muncii remote. Nu e un val foarte puternic, unii vin, alţii pleacă, dar e o migraţie cu dublu sens şi asta ne dă speranţa să repopulăm România rurală”, a spus Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz, pentru Adevărul. 

Citește mai mult aici: Pandemia, LOVITURĂ pentru dezvoltatorii imobiliari din marile orașe. Case la țară și mii de metri pătrați, la preț de garsonieră

România, săraca bogată

Și totuși, românii se ambiționează să susțină investitorii imobiliari în creșterea prețurilor la construcțiile noi, îndatorându-se pe zeci de ani. Specialiștii din imobiliare anticipează un 2022 dominat de maxime istorice ale prețurilor la apartamente, conform Adevărul. Una dintre cauzele principale este lipsa educației financiare în România, țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe din Uniunea Europeană. La acest aspect mai adăugăm un altul: puterea românilor de cumpărare este la jumătate față de media europeană

Citește și: EXCLUSIV  Piața imobiliară se SCHIMBĂ. Profesorul de economie Coșea, scenariul viitorului: Toți vor sta cu CHIRIE la bănci sau fonduri de investiții

Prețurile pe metru pătrat vor exploda în 2022

”Începând cu luna ianuarie 2022, trendul va fi din nou unul crescător şi, potrivit analizelor noastre, preţurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice, consideră Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz, conform sursei citate. ”Cauzele creşterii preţurilor sunt inflaţia şi banii din piaţă uşor de accesat. În plus, criza materiei prime a generat scumpirea materialelor de construcţie, ceea ce a dus, în cele din urmă, la creşterea costurilor dezvoltatorilor imobiliari.” susține el. 

Prețurile sunt dictate de cerere și ofertă, iar oferta se pare că mai rămâne blocată în birocrație, după cum afirmă Cătălin Priscorniţă, ceea ce nu face decât să ridice prețul locuințelor deja construite. Bineînțeles, și scenariile alarmiste care anunță explozia prețurilor în imobiliare susțin aceste creșteri, ca în orice alt domeniu. ”Sunt mii de dosare depuse la primării, dar neautorizate, pe fondul birocraţiei autorităţilor şi al procesului îngreunat de actualizare a Planurilor Urbanistice Generale. Consecinţa este creşterea preţului per metru pătrat la vânzare.” a mai spus CEO  Blitz, pentru sursa citată. 

Cum plătesc românii să fie păcăliți

Materiale ieftine

Dezvoltatorii imobiliari nu recunosc, câteodată o fac agenții de vânzări, cu jumătate de gură, dar cele mai multe case și apartamente noi sunt construite din cele mai ieftine materiale. De multe ori, finisajele se fac la preț: 40 de lei/mp, în cel mai bun caz 50 lei/mp. Ce înseamnă asta? Un parchet subțire, de proastă calitate. Gresie, faianță, la fel. Aveți de ales, dar din ce? În prezent, în medie, cel mai ieftin parchet de pe piață este undeva la 45 de lei/mp. Și acesta este doar un exemplu.

Suprafețe ”umflate” din pix

Sunt prezentate case nou construite pe terenuri de peste 300 de metri pătrați, dar care, în realitate, abia depășesc 200 de metri pătrați sau suprafețele utile ale apartamentelor și caselor mult umflate, la care se adaugă, întotdeauna, și balconul sau terasa, care, în mod normal, n-ar trebui să facă parte din suprafața utilă. În plus, cei mai mulți dezvoltatori scriu: suprafață utilă 80 mp, suprafață construită 80 mp, ceea ce nu poate exista în realitate. Suprafața utilă, de care vă puteți bucura, este interiorul casei, între pereți, iar cea construită este măsura din exterior, este totalul.

Calitatea, lăsată la urmă

Geamurile, de multe ori, au trei camere, fiind cele mai slabe și mai ieftine de pe piață, când în prezent sunt geamuri termopan cu șapte camere, nu mai vorbim despre diferențele între companiile producătoare. La case, se face sageac din OSB, despre care toată lumea știe că se umflă de la umiditate, dar este dat cu vopsea texturată, să arate frumos. Blocurile sunt construite în câteva luni și date la gata, iar cumpărătorii sunt luați prin surprindere de mucegaiul care se formează în case și de faptul că mobila din lemn se umflă din cauza umidității. Dar, surpriză, nu e de vină mobila, ci este un proces absolut normal, nu s-au uscat pereții, materialele din construcția lor înainte de ”sigilare” cu polistiren și cu rigips, iar umiditatea intră în casă. 

Acestea sunt doar câteva exemple. Bineînțeles, sunt și dezvoltatori imobiliari care pun accent pe calitate, de la fierul din stâlpi până la finisajele de calitate, dar sunt, din punctul meu de vedere, minoritari, iar, în fața concurenței, a pieței, sunt slabe șanse să reziste dacă nu se prezintă ca fiind ”de lux”. 

Ar fi bine să fie America aici

Consilierul guvernatorului BNR spunea că nu suntem în America aici, dar măcar am putea încerca să fim? Visul american e spulberat rapid de realitatea românească, dar e prea absurd ca: 

- agentul imobiliar să fie ”prietenul” cumpărătorului nu al dezvoltatorului imobiliar? 

Într-o situație ideală, agentul imobiliar prezintă și plusurile, și minusurile cumpărătorului, răspunde sincer la întrebări și-l lasă pe acesta să aleagă proprietatea care-i îndeplinește cele mai multe cerințe, nu-l minte, în favoarea dezvoltatorului, doar, doar, semnează contractul și nu mai are ce face. 

- livingul să nu mai fie numărat drept cameră? 

În mod normal, un apartament cu două dormitoare și un living este un apartament cu două camere, dar, în frumoasă noastră țară este vândut ca un apartament cu trei camere, să părem opulenți. Unde mai pui că bucătăria e open space și astfel vei cumpăra un apartament cu trei camere, din care una este și bucătărie, și sufragerie. E frumos un living open space, dar să nu fie numărat de trei ori! 

- dezvoltatorii imobiliari să includă în prețul apartamentelor locuri de parcare? 

Prețul oricum crește continuu, după cum bine vedem, prin urmare, nu ar fi normal ca dezvoltatorul să fie obligat să creeze locuri de parcare și spații de relaxare, eventual verzi? 

Dar nu suntem în America aici! 

Citește și: CALCUL: Câtă casă îți permiți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel