Data publicării:

Prețurile imobiliarelor au scăzut față de anul 2022. Avertismentul unui expert imobiliar / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Diana Micu, expert imobiliar, a fost invitată la emisiunea „Totul despre bani",  de pe News și DC Business, unde a vorbit despre schimbările înregistrate în piața imobiliară în ultima perioadă. 

În cadrul emisiunii realizate de Mihai Ciobanu, Diana Micu a explicat, în exclusivitate pentru DC News, de ce au scăzut prețurile imobiliarelor în comparație cu anul 2022 și cum a fost influențată piața construcțiilor. 

„V-aș ruga să facem o scurtă analiză a lunilor care au trecut din anul 2023 și să facem o comparație cu anul anterior, din punctul de vedere al pieței imobiliare din țara noastră.”, a spus Mihai Ciobanu.

„Analiza o vom face pentru marile orașe: București, Iași, Cluj, Timișoara. Față de anul 2022 pot să spun că prețurile, conform statisticilor, au scăzut în medie cu 3%. Procentele sunt diferite pe fiecare oraș, iar față de luna precedentă pentru toate orașele am înregistrat o mică creștere a prețurilor, undeva sub 1%.

Este o situație normală având în vedere că cererea dictează, în momentul de față, prețurile. Cererea este mai mică din cauza dobânzilor și atunci și prețurile de vânzare sunt păstrate cu niște marje minime de profit.

Sunt foarte multe luni de zile de când eu tot vorbesc, tot spun și anunț că este un moment prielnic de investit pentru că în momentul în care dobânda se va regla, fiind puține proprietăți în piață, prețurile vor crește brusc.”, a spus Diana Micu. 

Războiul din Ucraina a influențat scăderea prețurilor 

„S-a făcut cumva o analiză la nivelul pieței, cât de mult a influențat creșterea dobânzilor și înăsprirea condițiilor de creditare vânzările? În special la București mă refer. De când au început aceste scăderi despre care vorbiți?”, a întrebat Mihai Ciobanu.

„Scăderile au început fix în același timp cu izbucnirea războiului și efectele sunt fantastice adică dacă înainte aveam un procent de 70% dintre clienți care cumpărau într-o luna normală, cu credit și 30% cu surse proprii, acum procentele sunt inversate.

Cu precădere, cei mai mulți clienți cumpără din surse proprii și sunt mult mai puțini cei care accesează un credit.”,a spus Diana Micu. 

Cum a fost influențată piața construcțiilor

„A scăzut și piața construcțiilor? A fost influențată de acest lucru? Care sunt semnalele?”, a întrebat Mihai Ciobanu.

„Da. Piața construcțiilor,din păcate, a fost afectată din mai multe direcții, prima fiind cea a războiului când toate prețurile materialelor au luat-o razna, efectiv s-a scumpit absolut orice, de la creșterea dobânzilor, care au descurajat cumpărătorii, la problema autorizațiilor. Acestea se emit foarte greu și nu doar la nivel de București, înțeleg să și în Cluj este aceeași situație, și în Timișoara se emit foarte puține autorizații de construcție. Piața construcțiilor pare că este puțin pusă pe relanti.

Se construiește foarte puțin și din acest motiv spun că momentul în care dobânda se va regla, toți oamenii care își doresc să-și cumpere un apartament, în momentul în care creditul va fi iar accesibil, oferta din piață, din păcate, va fi foarte limitată. Unde avem o oferta mică și cerere foarte mare, înțelegem cu toții ce se va întâmpla cu prețurile.”, a spus Diana Micu la emisiunea „Totul despre bani", de pe News si DC Business. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel