Preţurile gazelor naturale în Europa, la un pas de un nivel record
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Preţurile gazelor naturale în Europa, la un pas de un nivel record
Preţurile gazelor naturale în Europa, la un pas de un nivel record
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa şi în Asia au urcat aproape de niveluri record, cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii intensificând concurenţa pentru asigurarea livrărilor, transmit DPA şi Bloomberg. 

Joi dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt oră (MWh), după ce miercuri s-a înregistrat un avans de 13%. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh).

Cotaţiile futures pentru gazele naturale lichefiate (GNL) din Asia au urcat cu 18%, aproape de un nivel record. În ultimele săptămâni, piaţa s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară.

Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere.

În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.

Aprovizionare cu gaze ruseşti rămâne la un nivel redus, iar în septembrie sunt aşteptate fluxuri mai scăzute din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanţă.

'Pur şi simplu Europe nu are acces la livrări alternative, pentru a compensa declinul aprovizionării cu gaze ruseşti. Gazele naturale lichefiate au ajutat la umplerea depozitelor europene de gaze', a apreciat Samantha Dart, director în cadrul Goldman Sachs Group Inc.

În ultimul an, preţul ridicat a forţat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere, notează Agerpres.

Citește și - Mirel Palada a găsit soluția pentru iarnă în contextul crizei cu energia: Le-am zis tuturor să-și cumpere. Va fi isterie, la fel cum era cu hârtia igienică

Sociologul Mirel Palada a spus că s-a aprovizionat pentru iarnă la casa pe care o are la țară, la Telega, în județul Prahova.

„Asta cu energia pe mine mă roade foarte tare. Înțeleg că ți-a luat lemne“, a spus Răzvan Dumitrescu în debutul emisiunii „Ce se întâmplă“.

„Da! Bineînțeles că mi-am luat lemne. Mi-am luat lemne pentru Telega și îmi pare rău că nu pot să-mi iau lemne și pentru București. E un pic mai greu să le car până la etajul 4, dar, în caz de ceva, Doamne ferește, dacă nu pot să întrețin hardughia de la București, ne luăm frumos catrafusele, avem internet la Telega și ne refugim acolo.

Nu știu în ce măsură alții pot să facă chestia asta. Câtă lume își permite luxul să se retragă la casa de vacanță. Mă rog, la noi nu e chiar de vacanță, că noi de acolo suntem, suntem de la țară. Trăiesc în București de 30 de ani, dar o să fie nasol. E foarte complicat.

Eu, acum 3 luni, am dat telefoane la toți prietenii din Telega: Bă’, luați-vă lemne! Luați-vă lemne, pentru că o să crească prețul, dar adevărata problemă e că nu o să mai găsiți, pentru că o să fie așa o isterie, ca la hârtia igienică, încât nu vor mai fie lemne. O să fie complicat“, a spus, la DC News, la emisiunea „Ce se întâmplă“, sociologul Mirel Palada. Vezi continuarea și video aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel