Data actualizării:
Data publicării:

Prețurile caselor au explodat în ultimii doi ani. Deși sunt mult mai scumpe, sunt și mai mulți cumpărători decât în 2019. Ar urma o SCĂDERE odată ce viața a devenit și ea mai scumpă

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (FOX)
Sursă foto: Pexels (FOX)

Deși se estimase că inflația va fi una de scurtă durată, prețurile caselor din 2022 tind să contrazică predicțiile inițiale, acestea ajungând la un nivel record în Marea Britanie. 

Prețurile locuințelor au crescut cu valoarea ”record” de 55.000 de lire sterline de când a început pandemia și continuă să crească, transmite siteul imobiliar britanic Rightmove. Prețul mediu al unei case a atins un nivel record pentru a patra lună consecutiv, crescând cu 7.400 de lire sterline în luna mai, potrivit site-ului.

În Marea Britanie, prețul mediu cerut pentru o proprietate în mai este de 367.501 lire sterline, față de 360.101 lire sterline în aprilie. Activitatea frenetică a pieței a dus la creșterea prețurilor caselor în ultimii doi ani la niveluri pe care Rightmove a spus că nu le-a mai întâlnit până acum, după mai mult de 20 de ani de urmărire a valorilor proprietăților.

Creștere cu peste 50.000 de lire în ultimii 2 ani

Prețurile medii cerute au crescut cu 55.551 de lire sterline în ultimii doi ani, comparativ cu o creștere de 6.218 de lire sterline în cei doi ani anteriori pandemiei de coronavirus, au adăugat specialiștii. Numărul cumpărătorilor care contactează agenții imobiliari a scăzut cu 14%, dar este încă în creștere cu 31% în comparație cu piața „normală” dinaintea pandemiei din 2019, scrie Daily Mail

Numărul de proprietăți disponibile pentru cumpărare este cu 55% în scădere față de nivelurile observate în 2019, ceea ce înseamnă că oferta și cererea par să rămână neregulate cel puțin pentru restul anului, a adăugat Rightmove. Numărul vânzărilor convenite a crescut cu 12% până în prezent, comparativ cu 2019, chiar și cu opțiunile limitate ale pieței, deși este în scădere cu 17% în comparație cu piața „excepțională” din aceeași perioadă a anului trecut, se arată în comunicat.

Piața va ajunge la o moderație din cauza cererii și a dobânzilor

”Deși cererea se diminuează de la nivelurile amețitoare pe care le-am văzut în această perioadă anul trecut, numărul de cumpărători care solicită informații este în continuare semnificativ mai mare decât în ​​ultima piață „normală” din 2019, în timp ce numărul de case din care se cumpără rămâne mai restrâns. Apreciem că efectele creșterii costului vieții și ale creșterii ratelor dobânzilor se vor filtra pe piață mai târziu în cursul anului, iar o combinație de mai multă ofertă de locuințe și oameni care cântăresc ceea ce își pot permite va ajuta la moderarea pieței”, a afirmat Tim Bannister, director Rightmove pentru cercetarea pieței. 

Raportul Rightmove a citat, de asemenea, opiniile agenților imobiliari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel