Prețul producțiilor industriale au crescut cu 43% doar în ianuarie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Producțiile industriale devin din ce în ce mai scumpe, prețurile acestora crescând cu 43% în ianuarie.

Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 43% în ianuarie 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS) și citate de Agerpres. 

Faţă de luna decembrie 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 8,6%.

Majorări de prețuri în mai multe sectoare

Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat un salt de 12,03% în ianuarie, faţă de decembrie 2021, respectiv de 57,22% în comparaţie cu luna ianuarie a anului trecut.

De asemenea, în ceea ce priveşte piaţa externă, majorările de preţuri au fost de 1,41% (faţă de decembrie 2021) şi de 18,41% (faţă de ianuarie 2021).

Industria energetică, mai scumpă

Pe marile grupe industriale, în ianuarie 2022 faţă de ianuarie 2021, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria energetică (+130,27%), industria bunurilor intermediare (+29,07%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+16,10%), industria bunurilor de capital (+9,97%) şi industria bunurilor de uz curent (+8,49%).

Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 145,86%; industria extractivă (+134,11%); industria prelucrătoare (+19,9%) şi distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+12,16%).

Cea mai mică creştere a preţurilor a fost înregistrată în activităţile de tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, de 1,23% în ianuarie 2022 faţă de aceeaşi lună din anul anterior. 

Sfaturi financiare pentru situații critice

Expertul în educație financiară Adrian Asoltanie a făcut o listă de sfaturi pentru români, cu privire la ce ar trebui să facă, în această perioadă, preventiv. 

Acesta subliniază că trebuie să aveți 2000 de lei cash în casă, să aveți un fond de siguranță care să vă acopere cheltuielile pe o perioadă de șase luni, iar, din acest fond, o parte să fie schimbați în Euro și în Dolari americani, să amânați pentru o perioadă de șase luni cheltuielile mari și neesențiale, dar și să aveți documentele organizate și valabile. Vezi continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel