Data actualizării:
Data publicării:

Prețul petrolului, o nouă amenințare pentru Europa. Specialist în energie: E despre bani. Joc mai dur decât cel pentru gaz

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

”Benzinarul” Europei ar putea pune o presiune uriașă pe situația economică a Europei, cu atât mai mult în contextul dat de OPEC în prag de iarnă. 

Reducerea producției anunțată de OPEC, încetarea excesului de aprovizionare din SUA, reducerea producției și în Rusia pot alimenta creșterea prețurilor pe piața petrolului. În ultimele luni, au fost vizite din partea unor lideri vestici în Orientul Mijlociu. Întrebarea care se ridică este următoarea: mai este posibil un embargo asupra importurilor din Rusia în situaţia din prezent?

Cum se explică frustrarea OPEC, care a decis limitarea producției

"Cred că nivelul de frustrare în OPEC şi în OPEC+ a crescut în ultimele luni pentru că Europa şi SUA încearcă, prin diferite metode, să ţină preţul petrolului sub control. Şi asta se întâmplă fie prin diferite politici de limitare a preţului, fie prin aceste discuţii despre embargouri în diferite forme, cât şi prin eliberarea de cantităţi de petrol din rezervele strategice, mai ales din Statele Unite. Dincolo de asta, specialiştii spun că e un motiv de a influenţa sau de a afecta într-o oarecare măsură aceste alegeri parţiale care se întâmplă în SUA la început de noiembrie. Aceste lucruri pot explica, cumva, momentul ales. Pe de altă parte, reprezentanţii oficiali ai OPEC şi mai degrabă ai Arabiei Saudite spun că este vorba doar despre economişti şi despre cum percep ei evoluţiile macroeconomice globale. Dacă aceste lucruri nu se întâmplă acum -  o reducere a producţiei şi o creştere a preţurilor - eventuale investiţii pentru a păstra acest tip de producţie nu vor fi sustenabile şi, inevitabil, se va ajunge la o problemă.

Presiuni în plus, în prag de iarnă

Este de văzut, totuşi, dacă acest lucru se va întâmpla în realitate, pentru că chiar în acest moment şi în ultimele luni au existat dificultăţi pentru membrii OPEC în a întruni cotele pe care şi le-au asumat, deci s-ar putea să nu vorbim de o tăiere chiar atât de masivă, 2% pe zi din producţia globală. Acest element de embargo la nivelul G7 este un element important. Şi trebuie să recunoaştem că momentul ales este total nepotrivit pentru alegerile din Statele Unite dar şi pentru ce se întâmplă în Europa - momentul în care preţurile gazelor scăzuseră pe fondul creşterii stocurilor de gaze. Însă iarna se apropie şi aceste lucruri pun presiuni adiacente pe eventuale embargouri discutate pe gaze şi pe petrol în UE sau G7.

”Prețurile vor fi foarte mari”

Mi-e teamă puţin că preţul petrolului va creşte semnificativ, în măsura în care aceste lucruri chiar se vor concretiza şi s-ar putea să influenţeze şi preţurile gazelor, pentru că există oarece grade de substituţie între cele două tipuri de combustibil. În general, Europa importă masiv petrol, există foarte puţin produs intern, deci expunerea la aceste preţuri s-ar putea să fie destul de mare. În decembrie ne aşteptăm la un embargo pentru petrolul din Rusia iar în februarie pentru alte produse petroliere din Rusia. Problema este faptul că, pe măsură ce Rusia vinde tot mai puţin către Europa, dacă mecanismul despre care OPEC+ vorbeşte va funcţiona, atunci preţurile vor fi foarte mari. Se repetă cumva povestea de la gaz în care Rusia vinde volume tot mai mici către Europa dar cu un cost foarte ridicat

Pentru Rusia, gazul este despre geopolitică, în general. Petrolul este despre bani. Jocul pe care-l va face pentru petrol şi pentru preţul petrolului s-ar putea să fie chiar mai dur decât cel jucat pentru gaz în ultimele luni" este predicţia lui Andrei Covatariu, Senior Research Associate în cadrul Energy Policy Group, făcută la Digi24. 

Citește și: Din ce este format prețul la pompă al combustibilului. Iată calculul care arată cât plătești către comerciant, cât către stat și ce-l influențează

Să nu uităm că începutul anului 2022 aducea o cotație europeană a petrolului Brent în zona de 78 de dolari per baril, pentru ca, la o distanță de aproximativ două luni, să fie atins cel mai ridicat nivel din 2008, la 133 de dolari per baril. În Raportul lunar al pieței de petrol (MOMR), OPEC a revizuit în scădere estimarea privind creșterea globală de petrol pentru 2022 cu 460.000 bpd, invocând blocajele din China cauzate de pandemie, problemele economice din statele dezvoltate și presiunile inflaționiste extinse.

OPEC estimează ca cererea mondială să avanseze cu 2,6 milioane bpd în acest an, până la o medie de 99,7 milioane bpd. În mod similar, cartelul și-a redus prognoza de creștere a cererii de petrol pentru 2023 cu 360.000 bpd, așteptând o creștere de 2,3 milioane bpd anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel