Data publicării:
Prețul petrolului este în scădere, dar nu oferă asigurări pe termen lung
După o perioadă de creștere continuă, prețul petrolului începe să se adapteze și să scadă, însă analiștii nu anticipează noi scăderi pe termen lung.
Este posibil ca prețul petrolului să fi atins un prag de stabilizare, cel puțin pentru moment. Contractele futures pentru țiței scad din nou, cu aproape 3%.
După ce s-au apropiat de valoarea de 140 de dolari pe baril la începutul lunii martie și au depășit 120 de dolari în urmă cu două săptămâni, contractele futures Brent au scăzut aproape brusc și acum stau cu puțin peste 100 de dolari. Petrolul american nu a atins valoarea de 100 de dolari pe baril de aproape o săptămână, scrie CNN.
Motivele din spatele scăderii
Economia globală urmărește de-aproape prețurile ridicate, consumatorii fiind afectați. Shanghai și alte orașe chineze rămân blocate, pe măsură ce cazurile de Covid-19 se înmulțesc. Asta înseamnă că milioane de oameni nu conduc și nu zboară în a doua țară consumatoare de petrol din lume. Prețurile generale de consum ale Chinei au crescut cu 1,5% în martie, pe fondul prețurilor la combustibil și alimente.
„O creștere a numărului de cazuri de Covid-19 și creșterea prețurilor petrolului pe fondul conflictului Rusia-Ucraina au diminuat perspectivele generale de creștere pentru China”, a declarat Gargi Rao, analist de cercetare economică la GlobalData.
Între timp, riscul de recesiune crește în alte economii majore. Economia Regatului Unit este neutră, crescând cu doar 0,1% în februarie, pe măsură ce construcțiile și producția au intrat pe o pantă de descreștere, potrivit Biroului pentru Statistică Națională. Acest lucru a fost sub așteptările economiștilor și are un rezultat îngrijorător: se aștepta ca revenirea la viața normală post-Omicron să dea un impuls economiei Marii Britanii. Acum, războiul din Ucraina și o criză în spirală a costului vieții amenință să o trimită societatea în direcția greșită.
Rusia și-ar putea reduce producția de petrol
AIE a spus că Rusia ar putea fi forțată să-și reducă producția cu 3 milioane de barili pe zi, începând cu această lună, deoarece se străduiește să găsească cumpărători după invadarea Ucrainei.
”Eliberarea rezervelor strategice de petrol guvernamentale ar trebui să atenueze o oarecare restrângere a pieței în următoarele luni, reducând nevoia de creștere a prețurilor petrolului pe termen scurt. O parte din restrângerea pieței este cauzată de sancționarea cumpărătorilor ruși de țiței, fie de teama unor sancțiuni viitoare, fie din motive de reputație, ar trebui să se atenueze”, a declarat Giovanni Staunovo, strateg al UBS, într-o notă adresată investitorilor luni dimineață.
Totuși, piața este într-un echilibru fragil, iar țările OPEC+ au refuzat până acum să pompeze mai mult petrol. Companiile petroliere americane, amintindu-și de taxa financiară luată atunci când prețurile s-au prăbușit în primele zile ale pandemiei, au fost, de asemenea, reticente în a deschide din nou facilitățile de producție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News