Data publicării:

Prețul petrolului crește vertiginos din cauza exporturilor mai mici ale Rusiei și Arabiei Saudite

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Prețurile petrolului au crescut luni, pe măsură ce oferta globală se înăsprește, cu exporturi mai scăzute din Arabia Saudită și Rusia, compensând îngrijorările sâcâitoare cu privire la creșterea cererii globale pe fondul ratelor ridicate ale dobânzilor.

Țițeiul Brent a urcat cu 75 de cenți la 85,55 dolari pe baril până la ora 0301 GMT, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a urcat la 82,05 dolari pe baril, în creștere cu 80 de cenți. Contractul WTI din septembrie expiră marți, iar cel mai activ contract din octombrie a câștigat 73 de cenți, până la 81,39 dolari pe baril, scrie Reuters.

VEZI ȘI:Adrian Negrescu, avertisment după ce motorina s-a scumpit cu un leu în ultima săptămână: Un nou val de inflaţie din toamnă!

Ambele prețuri de referință din prima lună au întrerupt o serie de câștiguri de 7 săptămâni pentru a înregistra o pierdere săptămânală de aproximativ 2% după ce dolarul american s-a întărit din cauza posibilității ca ratele dobânzilor să rămână mai ridicate pentru mai mult timp, înrăutățirea crizei imobiliare din China adăugându-se la îngrijorările legate de creșterea economică lentă.

Oferta se strânge, dar totuși exporturile de țiței OPEC+ urmează să scadă pentru a doua lună în august, a declarat Stefano Grasso, manager senior de portofoliu la 8VantEdge din Singapore, citând date preliminare de la firma de urmărire a navelor Kpler.

VEZI ȘI: OMV Petrom - profit net cu 80% mai mic în primul semestru / UPDATE: Scăderea preţurilor la petrol şi gaze, printre principalele motive

„Oferta generală scade, cererea crește”, a spus Grasso. „Cu excepția cazului în care există o recesiune și cererea încetinește sau scade, OPEC+ deține controlul”.

Cel mai mare importator de țiței din lume se bazează pe stocurile record acumulate la începutul acestui an, deoarece rafinăriile chineze reduc achizițiile după reducerile de aprovizionare din partea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților, printre care Rusia, care au adus prețurile globale la peste 80 de dolari pe baril.

VEZI ȘI: Sancțiunile pun presiune pe economia Rusiei. Moscova vrea să reducă discountul pentru exporturile de petrol

În iulie, transporturile Arabiei Saudite către China au scăzut cu 31% față de iunie, în timp ce Rusia, cu țițeiul la preț redus, a rămas cel mai mare furnizor al gigantului asiatic, au arătat datele vamale chineze.

Între timp, rafinăriile chineze au intensificat exporturile de produse rafinate în iulie, atrase de marje puternice de export.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel