Data publicării:

Prețul laptelui, "sabia lui Damocles". Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Nu putem obliga pe nimeni. E acord voluntar

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Prețul laptelui, redus în urma unui acord voluntar. Bogdan Chirițoiu: Este o sabie a lui Damocles. Nu putem obliga pe nimeni / Foto: Pixabay, de Pixel Seep
Prețul laptelui, redus în urma unui acord voluntar. Bogdan Chirițoiu: Este o sabie a lui Damocles. Nu putem obliga pe nimeni / Foto: Pixabay, de Pixel Seep
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a vorbit despre acordul care prevede reducerea prețului la lapte.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a vorbit în cadrul emisiunii emisiunii D`Economic News, realizată de Alex Vlădescu, despre acordul dintre procesatori și comercianți pentru reducerea prețului laptelui românesc.

"Aș începe cu primele întrebări legate de prețul laptelui pentru că acolo există un acord la care contribuie până la urmă și procesatorii și comercianții. Așadar, cu cât ar trebui să scadă prețul laptelui în aceste 6 luni și ce se va întâmpla după ce va expira acest acord?", l-a întrebat Alex Vlădescu pe Bogdan Chirițoiu.

Bogdan Chirițoiu: Avem un acord voluntar, deci nu avem o intervenție legislativă

"E ceva nou în practica noastră politică. Avem un acord voluntar, deci nu avem o intervenție legislativă, nu avem un act normativ dat de Guvern care să spună că prețul trebuie să fie X. Este un acord la care au ajuns procesatorii și comercianții, împreună cu Guvernul, de a reduce prețul laptelui de producție românească. De ce laptele de producție românească? În primul rând, ca să ajutăm populația. Avem o inflație mare și mare la alimente, prețurile la alimente au crescut cu peste 20% față de acum un an în urmă, iar la lapte au crescut și mai mult. Deci este un efort de a ajuta populația să treacă prin perioada asta economică mai dificilă.

În al doilea rând, este o modalitatea și de a-i sprijini pe fermierii români, care fac față greu laptelui mai ieftin care vine din import și atunci ideea este bun, dacă se reduce prețul prin efortul procesatorilor și al comercianților se reduce prețul laptelui românesc și atunci cererea va fi mai mare pentru acest produs, iar în felul acesta sunt ajutați și fermierii. Deci ei nu primesc un preț mai mare pentru laptele lor, dar vor putea să vândă mai mult din laptele lor dacă, repet, cum ne așteptăm, odată cu reducerea prețului va crește consumul.

"O sabie a lui Damocles"

Spuneam că e ceva nou pentru că este un acord voluntar, deci nu putem obliga pe nimeni să intre în acest acord. E adevărat însă că Guvernul își păstrează rezerva, deci este o sabie a lui Damocles pe undeva spânzurată pentru că dacă nu vedem rezultate, da, Guvernul poate interveni și legal, similar cu ce s-a întâmplat la RCA de curând.

Deci există și această variantă, dar momentan cred că este bine să mergem pe un acord voluntar pentru că aici e vorba de flexibilitate pentru că poate că nu toate firmele sunt în aceeași situație, nu toți își permit să facă o reducere la fel de mare, și atunci faptul că există flexibilitatea asta cred că este un lucru bun, cu condiția să nu ne trezim că nu intră nimeni și nu respectă nimeni acest acord că atunci va fi nevoie de legislație. pentru moment eu zic că lucrurile merg bine, în sensul că avem acordul, toți comercianții ne-au comunicat că acceptă să intre în acest acord și majoritatea procesatorilor, dar mai este un mare procesator cu care încă se poartă discuții", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul emisiunii emisiunii D`Economic News, realizată de Alex Vlădescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel