Prețul la pompă scoate românii în stradă. Protest după ce Guvernul a scutit șoferii cu 50 de bani/ Prețul de la pompă de astăzi - 30 iunie 2022
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 30 iun 2022, 17:40
WhatsApp
Fotografie de la Erik Mclean, Pexels
Fotografie de la Erik Mclean, Pexels
Şoferii români protestează joi în faţa sediului Parlamentului împotriva scumpirilor de la pompă. Aceştia spun că acea compensare de 50 de bani pe litru oferită de Guvern este insuficientă. 

UPDATE 19:00: Conform imaginilor România TV, şoferii protestatari au făcut coadă la benzinării, unde claxonează şi pun cântece patriotice la boxele maşinilor. 

Şoferii vor, ulterior, să meargă spre benzinăriile din Capitală, unde, spun ei, vor alimenta cu sume de până la un leu, pentru a bloca agenţii comerciali să facă profit. 

Preţurile carburanţilor au crescut alarmant în ultima perioadă. Spre exemplu, conform Monitorul Preţurilor, joi, 30 iunie, un litru de benzina standard variază între 8,62 lei şi 8,71 lei, un litru de benzină premium 8,77 lei şi chiar 15,49 lei la o benzinărie din Capitală, în timp ce motorina are preţuri între 9,18 - 9,26 lei (standard) şi 9,54 - 9,77 lei (premium). 

Nu doar în Bucureşti sunt proteste 

"E o mișcare națională, stabilită pentru data de 30 iunie. S-a făcut un eveniment pe Facebook acum câteva săptămâni în care s-a menționat că ar fi bine să facem cu toții ceva, toți românii. Și s-a ales data de 30. Acel eveniment a căpătat destul de mare popularitate. Are vreo 200-300 de mii de oameni care sunt interesați. În Iași vom face un marș auto, vom pleca de la Gară și vom merge prin principalele cartiere, într-o coloană cât mai mare de mașini. Momentan, Primăria Municipiului Iași nu ne-a oferit niciun răspuns la notificarea pe care am depus-o. E o notificare, întâlnirea va avea loc. Oamenii sunt nemulțumiți. Eu, prietenii mei, vecinii mei, suntem nemulțumiți de prețurile acestea ridicate la combustibil, care duc în la scumpiri în lanț. Problema nu e că dau eu 9 lei la motorină, ci că pâinea costă mai mult, hainele costă mai mult, toată mâncarea costă mai mult, tot ce înseamnă produse costă mai mult. Suntem nemulțumiți de acei 50 de bani pe care i-a propus premierul ca reducere și considerăm că e o frecție la picior de lemn”, a spus Octavian Prioroc, organizatorul protestului din Iași, conform bzi.ro.

Guvernul a adoptat OUG prin care se compensează 50 de bani la combustibil

„Azi s-a aprobat OUG. Vorbim de o reducere de 50 de bani - 25 de bani vor fi suportați de către bugetul de stat, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanțurile de benzinării, în cazurile când doresc să ia și această reducere de la bugetul de stat de 25 de bani”, spune Virgil Popescu.

El precizează că ordonanța de urgență intră în vigoare joi noaptea.

„Eu mă aștept ca în perioada următoare, imediat următoare, să vedem companii care aplică această ordonanță”, adaugă Popescu.

Ministrul Energiei precizează că benzinăriile vor avea la dispoziție „un termen scurt, în așa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate și să poată să reflecte aceste modificări”.

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu, a precizat că în termen de 15 zile se va stabili modelul declarației pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanți, iar compensarea se va face cu obligațiile fiscale ale acestora, cum ar fi impozit pe profit sau TVA.

„Din analizele noastre estimăm că, în principal, stingerea se va face pe partea de TVA”, mai spune Diaconu.

Cheltuielile statului, a precizat reprezentantul Ministerului Finanțelor, vor fi de 800 de milioane de lei, iar măsura nu va duce la creșterea defi ctului bugetar.

„În situația în care vor exista creșteri nejustificate a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a acestei ordonanțe de urgență, acestea vor fi încadrate la categoria de acțiuni speculative și vor fi sancționate potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative.”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?