Prețul la gaze a explodat. Câciu, avertisment: ”Se vor TRIPLA”. Lovitură pentru români
Economistul Adrian Câciu afirmă că explozia preţului la gaze pe bursă, la peste 300 de lei MWh, este cauzată de Bursa de la Viena, dar şi că acest lucru se va simţi şi mai rău în timpul iernii, dacă nu se iau măsuri concrete.
Pe Piața GasForward, unde sunt tranzacționate contractele pe termen mediu și lung, gazele cu livare în octombrie au un preț de 307 lei/MWh, cele cu livare în noiembrie, dar și în ultimul semestru al anului au prețul de 317 lei/MWh. În luna august prețurile se situau în jurul a 220 de lei/MWh, iar în septembrie gazele s-au tranzacționat între 250 și 290 lei/MWh.
La începutul lunii august asociația Energia Inteligentă anunța că prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani.
Raportând noile prețuri ale gazelor naturale medii pentru populație la salariul mediu existent în România observăm o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor. Astfel, cu un salariu mediu anual în prezent pot fi cumpărați puțin peste 30.000 mc de gaze, în timp ce în 2001 puteau fi cumpărați peste 85.000 mc de gaze. Un minim a fost în 2013, când cu salariul mediu puteau fi cumpărați circa 16.000 mc de gaze, scrie Mediafax.
VEZI A explodat prețul gazelor pe bursă! În august 220 de lei/MWh, astăzi a sărit de 300 de lei
"Dacă nu se plafonează preţurile, se va traduce în mod direct în facturi. Pentru că ceea ce citim aici este bursa pentru consumatorii finali, nu cea en-gross, unde preţul pe MWh este de 100 de lei. De aceea trebuie intervenit foarte rapid pe această plafonare. Explicaţia e foarte simplă, se conexează preţul intern cu preţul de pe bursa de la Viena, care este influenţat de Gazprom, companie care îşi negociază influenţa în zona europeană, şi a Rusiei, forţând o negociere cu Comisia Europeană pentru ridicarea sancţiunilor pe care Rusia le are. Şi foloseşte instrumentul gazului şi a preţului pentru a face aceste negocieri. Iar iarna va fi sub aceste auspicii. Deci trebuie să luăm măsuri care să protejeze piaţa internă", a punctat Adrian Câciu.
Avertisment sumbru: Preţurile se pot tripla
"Preţurile vor creşte în continuare la gaze. Pe piaţa europeană se vor dubla, iar la noi se pot tripla. Pentru că noi, mai ales în perioada rece, suntem şi dependenţi de importuri. Ar trebui să facem ce face şi Ungaria. Pe producţia internă, să vindem la preţuri rezonabile, iar pe importuri să accesăm contracte bilaterale directe cu Gazprom, nu prin intermediul Bursei de la Viena. Astfel, am putea obţine preţuri foarte bune de import, pe modelul Ungariei, care are cel mai mic preţ din ultimii 10 ani", a mai spus specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News