Prețul la ceapă va exploda în urma deciziei celui mai mare exportator din lume
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
India a hotărât să prelungească, pe timp nelimitat, embargoul cu privire la exporturile de ceapă. Decizia este surprinzătoare deoarece vine înaintea alegerilor generale. Mai mult, ar urma să crească și mai mult preţurile de pe unele pieţe externe, transmite Reuters.

India, cel mai mare exportator de ceapă din lume, a introdus un embargo în decembrie 2023, care ar urma să expire pe 31 martie, dar guvernul de la New Delhi a anunțat că interdicția va rămâne în vigoare.

Introdus în luna decembrie de India, cel mai mare exportator de ceapă din lume, embargoul urma să expire la 31 martie 2024.

Comercianţii locali se aşteptau ca restricţia să fie desființată, pentru că preţurile pe piaţa internă au scăzut la mai mult de jumătate de la implementarea restricţiilor la export. Mai mult, recolta din acest sezon a adus noi livrări pe piaţă.

„Prelungirea este surprinzătoare şi complet inutilă, având în vedere că preţurile sunt în scădere, graţie livrărilor din noua recoltă”, a zis un director de la o firmă de export din Mumbai.

Pe unele pieţe angro din cel mai important stat producător de ceapă din India, respectiv statul Maharashtra, preţurile au scăzut până la 1.200 de rupii (14 dolari) pentru 100 de kilograme de ceapă, de la 4.500 de rupii în luna decembrie 2023, a zis directorul.

Premierul Indiei, Narendra Modi, dorește să obţină cel de-al treilea mandat la alegerile care urmează. Acestea se vor derula timp de şapte săptămâni, începând cu data de 19 aprilie 2024.

Bangladesh, Malayezia, Nepal şi Emiratele Arabe Unite se bazează pe importurile de ceapă din India pentru a îşi acoperi necesarul intern. Țările au avut dificultăți cu preţurile ridicate, în urma decizie autorităţilor indiene care au restricţionat exporturile.

„Decizia Indiei le permite exportatorilor rivali să ceară preţuri mai mari, de vreme ce cumpărătorii nu au de ales”, a zis un alt director de la o altă companie de export din Mumbai.

Comercianţii spun că India, care are timpi de livrări mai mici decât concurenții săi, China şi Egipt, pentru multe pieţe, acoperă mai mult de jumătate din toate importurile de ceapă ale ţărilor din Asia.

Conform cifrelor oficiale, în exerciţiul financiar încheiat la data de 31 martie 2023, India a exportat 2,5 milioane de tone de ceapă, o cantitate record.

O creştere a preţurilor în India poate declanşa proteste, deoarece roșiile și ceapa sunt o temă extrem de importantă pentru cetățeni. Unele formațiuni politice, care sunt la putere în India au pierdut alegerile, deoarece nu au putut gestiona preţurile la ceapă, o legumă importantă în alimentaţia de zi cu zi, la fel ca roşiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel