Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Prețul grâului s-a prăbușit pe piețele internaționale. De vină este Turcia

Autor: Simona Duta | Categorie: Economie
WhatsApp
Grâu / FOTO: Freepik
Grâu / FOTO: Freepik

”Nu este bine ce se întâmplă”, spun comercianții. 

La Bursa din Chicago, contractele futures la grâu la Bursa din Chicago au încheiat săptămână în scădere, după ce Turcia a anunțat că va suspenda importurilor de grâu, punând sub semnul incertitudinii perspectivele privind  cererea globală.

Pe parcursul săptămânii, prețul grâului a pierdut 7,5%, cea mai mare scădere săptămânală din iulie 2023, pe fondul îngrijorărilor legate de culturile din Rusia, puternic afectate de condițiile meteo nefavorabile. 

Contractele futures pe porumb și soia au scăzut, la rândul lor, în condițiile în care creșterea dolarului a făcut exporturile din SUA mai puțin competitive. 

Turcia va opri pentru patru luni importurile de grâu începând din 21 iunie pentru a proteja producătorii interni. În opinia comercianților, având în vedere că Turcia este o destinație cheie pentru grâul din Marea Neagră, în special pentru grâul rusesc, absența cererii turcești poate spori concurența pe alte piețe de export.

„Este o nouă lovitură pentru exporturi și nu este bine ceea ce se întâmplă”, a comentat Mark Gold, fondatorul Top Third Ag Marketing. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel