Prețul gazului în Europa scade sub 57,635 euro pe MWh, pentru prima dată din septembrie 2021
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Prețul gazului în Europa a scăzut luni sub 650 de dolari la 1.000 de metri cubi, pentru prima dată de la începutul lunii septembrie 2021, potrivit ICE din Londra.

Prețul futures din februarie la hub-ul TTF din Olanda a scăzut la 645 USD pe 1.000 de metri cubi sau 57,635 euro pe MWh (pe baza cursului de schimb euro/dolar actual, prețurile ICE sunt prezentate în euro pe MWh).

Prețurile gazelor scad pe fondul vremii destul de calde în Europa. De la începutul lunii, procentul mediu de energie eoliană în producția de energie electrică din UE a fost destul de mare, ajungând la 26%. Pe 15 ianuarie a stabilit chiar și un nou record la 35,4%, relatează TASS.

Mai mult, rezervele de gaze din depozitele subterane ale UE au atins un maxim istoric pentru această perioadă a anului. Acum, instalațiile UGS din Europa sunt încărcate la 81,7% (cu 19 puncte procentuale mai mult decât media pe 5 ani), cu 88,47 miliarde de metri cubi de gaz. 

Gazprom a avertizat, însă, că, chiar și aproape de stocurile maxime de gaz la instalațiile UGS din marile țări europene, nu asigură o trecere sigură prin perioada toamnă-iarnă. Din cauza schimbărilor în logistică și sursele de aprovizionare cu gaze, cererea de iarnă pentru instalațiile UGS din Europa va fi mai mare decât în ​​anii precedenți, mai informează surs citată.

Piețele de gaze se calmează în acest an, după un 2022 tumultuos, când prețurile energiei au crescut la recorduri și au lovit economiile de pretutindeni. Un oarecare optimism a apărut în Europa că ceea ce e mai rău s-ar putea să treacă pe măsură ce inflația începe să scadă și temerile de recesiune scad, potrivit Financial Post.

Cu toate acestea, unii avertizează că criza care a fost declanșată de reducerile profunde de aprovizionare ale Rusiei în urma invaziei Ucrainei este departe de a fi încheiată.

 Europa a fost ”norocoasă” cu vremea, iar oferta rămâne expusă evenimentelor geopolitice, a declarat președintele Iberdrola SA, Ignacio Sanchez Galan. Este posibil ca prețurile la gaze să fi scăzut, dar sunt încă aproape dublu față de media pe cinci ani pentru perioada anului.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel