Data publicării:
Prețul gazelor naturale pentru populație și firme crește până la 50% în Turcia
Autorităţile din Turcia au anunţat joi majorarea preţului electricităţii şi al gazelor naturale cu aproximativ 50% pentru utilizatorii industriali, şi cu aproximativ 20% pentru gospodării, din cauza creşterii globale a preţurilor energiei, transmite Reuters.
În urma majorărilor, rata inflaţiei, care în iulie a ajuns la aproape 80%, ar urma să crească cu 0,8 puncte procentuale, conform calculelor Reuters. Şi preţurile mai ridicate din industrie vor duce indirect la o inflaţie mai ridicată, deoarece producătorii vor transfera costurile asupra consumatorilor.
Autoritatea de reglementare a energiei din Turcia (EPDK) a informat joi că au fost majorate preţurile la electricitate pentru gospodării cu 20%, cele pentru sectorul public şi pentru servicii cu 30%, iar cele pentru industrie cu 50%.
Firma turcă de stat Botas a precizat că preţul gazelor naturale pentru producţia de electricitate va creşte cu 49,5%. De asemenea, compania a anunţat că va majora preţul gazelor naturale pentru gospodării cu 20,4%, cele clienţii industriali mici şi mijlocii cu 47,6% iar cele pentru utilizatorii mari din industrie cu 50,8%.
Ambele instituţii au citat conflictul din Ucraina şi evoluţiile globale, inclusiv pandemia, ca motive pentru majorarea preţurilor.
Statul încă subvenţionează peste 80% preţul gazelor naturale pentru gospodării, a dat asigurări BOTAS, conform Agerpres.
Citește și - Tensiuni între Turcia și Grecia. Erdogan a acuzat Atena de un "act ostil"
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Grecia că a vizat avioane turce cu sistemul său de apărare aeriană S-300. Erdogan a acuzat Atena de un "act ostil" marţi seara, potrivit agenţiei de presă Anadolu. Făcând aceasta, Grecia a provocat NATO şi aliaţii săi, a spus preşedintele turc, potrivit Agerpres.
Atena a respins aceste acuzaţii.
Alături de alte agenţii de presă, Anadolu a relatat săptămâna trecută că avioane turce au fost "hărţuite" de sistemul de apărare al Greciei staţionat în Creta, citând Ministerul Apărării de la Ankara. Avioanele turce se aflau în spaţiul aerian internaţional, a precizat ministerul.
Luni, Ministerul Apărării al Greciei a ripostat, susţinând că sistemul său de apărare în chestiune nici nu a fost activat deocamdată, potrivit televiziunii de stat.
Relaţiile dintre cele două ţări se află în prezent la cel mai scăzut nivel din cauza unei serii întregi de conflicte, dintre care cel mai important este generat de acuzaţiile guvernului grec conform cărora Ankara încalcă în mod repetat spaţiul aerian al Greciei. Vezi știrea aici!
Citește și - Turcia amenință că va introduce vize pentru cetățenii din statele Schengen. SUA promite extinderea serviciilor de viză în Turcia
Ankara consideră că este, de fapt, un efort deliberat de a-l pune pe președintele Recep Tayyip Erdogan într-o poziție dificilă înaintea alegerilor de anul viitor, acuzație pe care Uniunea Europeană o neagă.
Turcia amenință însă că dacă situația va continua, va răspunde prin măsuri de reciprocitate. Aproximativ 16,5% dintre turcii care au solicitat o viză Schengen anul trecut au fost refuzați, procentul fiind peste cel din 2020, cînd rata respingerilor a fost de 12,5%, potrivit publicației Noi.
Redactorul-șef al acestei platforme arată că, în general, rata de respingere pentru cererile de viză Schengen a crescut la nivel mondial, însă, comparativ cu alte țări, în cazul Turciei avansul este mai mare. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News