Prețul gazelor în Germania s-ar putea tripla: "Cetățenii trebuie să se pregătească pentru o creștere dramatică"
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (viarami)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (viarami)
Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a prețurilor la gaze în următoarele luni.

Rusia a redus cu 40% fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1, invocând motive tehnice pe care Berlinul le consideră ca fiind un pretext, ceea ce a dus la o creștere de patru până la șase ori a prețurilor de pe piață, a declarat șeful agenției federale germane de distribuție, Klaus Müller, citat de The Guardian. Este puțin probabil ca astfel de "salturi uriașe de preț” să fie transferate în totalitate către consumatori, a declarat Müller, dar cetățenii germani trebuie să se pregătească pentru o creștere dramatică a costurilor.

"Este posibilă o dublare sau o triplare", a declarat acesta pentru postul public de televiziune ARD.

Ministerul german al Economiei a anunțat joi cea de-a doua din cele trei etape ale planului de urgență în domeniul energiei, avertizând asupra riscului ridicat de penurie pe termen lung ca urmare a blocării sistematice a livrărilor de gaze de către Rusia, scrie Mediafax.

Ce este "faza de alarmă"

Așa-numita "fază de alarmă” permite firmelor de utilități să transfere prețurile ridicate la gaze către clienți și să contribuie astfel la scăderea cererii.

Robert Habeck, ministrul Economiei, a declarat că există o oarecare îngrijorare cu privire la oprirea completă a livrărilor de gaze rusești după 13 iulie, când Nord Stream 1 trebuie închis timp de 10 zile pentru o inspecție anuală. Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că Vladimir Putin ar putea să nu deschidă din nou robinetul de gaz după întreruperea programată, Habeck a răspuns: "Aș minți dacă aș spune că nu este un lucru care mă îngrijorează”. Müller a declarat că Germania ar putea rezista puțin peste două luni fără livrările de gaz rusesc.

Pentru a se pregăti pentru criză, Germania trebuie să economisească gazul și să își diversifice rapid furnizorii, a mai spus el.

Germania riscă penuria de gaz 

Germania riscă penuria de gaz şi va fi nevoită să facă 'alegeri de societate foarte dificile' pentru familii şi firme dacă livrările din Rusia se reduc şi mai mult, a avertizat vineri ministrul economiei, Robert Habeck, informează AFP.

"Ar trebui închise anumite sectoare industriale (...) Toate procesele economiei de piaţă ar fi atunci suspendate. Pentru anumite sectoare ar fi catastrofal. Nu vorbim despre două zile sau două săptămâni, ci de o lungă perioadă. Vorbim aici despre persoane care ar fi în şomaj, de regiuni care ar pierde complexuri industriale întregi', a explicat Habeck într-un interviu pentru săptămânalul Der Spiegel.

Riscul unei penurii de gaz în această iarnă se profilează de când gigantul rus Gazprom a redus drastic livrările prin gazoductul Nord Stream de care Germania este în mod special dependentă. Berlinul se teme ca Rusia să nu întrerupă complet această rută de aprovizionare.

"Suntem deja într-o situaţie în Germania nu s-a mai aflat niciodată. Pur şi simplu, dacă livrările de gaz rusesc vor rămâne la fel de slabe cum sunt acum, ne îndreptăm spre penuria de gaz', a prevenit ministrul Habeck, care este şi vicecancelar din partea Verzilor. 'Oricum, va fi doar în această iarnă', a adăugat el în interviu.

Germania încearcă să compenseze această scădere prin achiziţii de la alţi producători şi dezvoltarea accelerată de infrastructuri pentru importul de gaz natural lichefiat.

De asemenea, va creşte temporar utilizarea cărbunelui, iar guvernul a îndemnat cele 41 milioane de gospodării să economisească energie. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel