Preţul gazelor în Europa a crescut puternic. Ce se va întâmpla dacă un val de frig va lovi și Asia
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Preţul gazelor în Europa a crescut puternic. Ce se va întâmpla dacă un val de frig va lovi și Asia / Sursa foto Agerpres
Preţul gazelor în Europa a crescut puternic. Ce se va întâmpla dacă un val de frig va lovi și Asia / Sursa foto Agerpres
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut puternic joi dimineaţa, în condiţiile în care un val de temperaturi scăzute ar urma să ducă la creşterea cererii de gaze şi va demonstra cât de pregătită este Europa pentru iarnă în contextul livrărilor reduse de gaze ruseşti, transmite Bloomberg.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile la gaze au crescut joi chiar şi cu 13%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele şase săptămâni. În jurul orei 10.05 a.m., cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 6,8%, până la 156,38 euro pentru un Megawatt-oră.

Prognozele meteo pe termen lung realizate de firmele de specialitate Maxar Technologies LLC şi Marex arată că temperaturile în Europa vor scădea semnificativ în luna decembrie, după o lună noiembrie cu temperaturi peste medie. O iarnă geroasă ar lăsa continentul mai expus la noi probleme de aprovizionare, după ce pe parcursul iernii Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze prin conducte.

Gazele lichefiate au ajutat la acoperirea golului lăsat de diminuarea livrărilor Rusiei şi de asemenea au permis umplerea depozitelor însă acum livrările de gaze lichefiate încep să se reducă.

Cererea de gaze pentru producţia de electricitate ar putea să fie stimulată şi de faptul că prognozele meteo arată spre un potenţial moderat spre redus de producţie de energie eoliană în Marea Britanie, Europa continentală şi ţările nordice, pe parcursul următoarelor două săptămâni.

Liderii europeni i-au îndemnat pe consumatori să facă economii la energie pentru a putea depăşi iarna. În plus, continentul încearcă să îşi extindă rapid infrastructura pentru a putea primi mai multe gaze lichefiate, iar Germania ar urma să inaugureze primul său terminal de import încă de luna aceasta.

Însă dacă un val de frig va lovi şi Asia, cererea în regiune ar putea exploda, la fel ca şi concurenţa pentru gazele lichefiate transportate prin intermediul navelor, ceea ce ar putea majora şi mai mult preţurile.

Vezi și - Uniper dă în judecată Gazprom pentru daune din cauza lipsei de gaz

Uniper a dat în judecată Gazprom pentru daune din cauza lipsei de gaz.

Compania Uniper din Germania, în trecut cel mai mare cumpărător de gaz rusesc, a inițiat proceduri de arbitraj împotriva Gazprom Export într-un tribunal internațional de arbitraj din Stockholm. Compania cere despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza lipsei de gaz din iunie, scrie Interfax.

Uniper notează că a fost nevoită să achiziționeze volume de înlocuire la un preț mai mare pentru a-și îndeplini obligațiile față de clienți la prețurile și volumele convenite anterior. Cheltuielile companiei pentru aceste scopuri se ridică în prezent la cel puțin 11,6 miliarde de euro și vor continua să crească până la sfârșitul anului 2024.

După cum s-a raportat, livrările de gaze rusești către Europa prin conducta de gaz Nord Stream au început să scadă din cauza sancțiunilor Canadei împotriva Gazprom. Sancțiunile ar fi făcut imposibilă deservirea motoarelor cu turbine cu gaz ale gazoductului, care erau nefuncționale. Și la sfârșitul lunii septembrie, partea liniară a conductei maritime a suferit explozii puternice.

Compania a raportat anterior că pe 14 iulie 2022, Gazprom a informat Uniper că a declarat retroactiv forță majoră în legătură cu livrările reduse de gaze. Partea germană a considerat această declarație neîntemeiată și a respins-o oficial. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel